Csodatévő helyek bakancsban és bringával

A spirituális tanok szerint bolygónkat úgynevezett Szent György-vonalak (Ley-vonalak, sárkányösvények) hálózzák be, amelyek mentén - különösen pedig kereszteződéseiknél - gyógyító energiák összpontosulnak. Létezésüket tudományosan nem bizonyították. Ám ha létezne energiaturizmus, a Kárpát-medencét sűrűn átszövő energiavonalaknak köszönhetően Magyarország biztosan a fő célpontok egyike lenne. Íme a legnépszerűbb hazai energetizáló, gyógyító helyek, ahová nem csupán a feltöltődés kedvéért, de a természetjárás és túrázás öröméért is érdemes ellátogatni.

Szerző:
TM
Fotó:
Hörpölin
TM.HU
2015. június 5.

A spirituális tanok szerint bolygónkat úgynevezett Szent György-vonalak (Ley-vonalak, sárkányösvények) hálózzák be, amelyek mentén - különösen pedig kereszteződéseiknél - gyógyító energiák összpontosulnak. Létezésüket tudományosan nem bizonyították. Ám ha létezne energiaturizmus, a Kárpát-medencét sűrűn átszövő energiavonalaknak köszönhetően Magyarország biztosan a fő célpontok egyike lenne. Íme a legnépszerűbb hazai energetizáló, gyógyító helyek, ahová nem csupán a feltöltődés kedvéért, de a természetjárás és túrázás öröméért is érdemes ellátogatni.

1. Csodaló és hun hagyomány - Attila-domb, Tápiószentmárton

A Budapesttől 60 km-re található Tápiószentmárton vonzereje két fő pilléren nyugszik: a verhetetlen Kincsem versenyló legendáján és az Attila-domb gyógyító energiáján. Az Attila-domb elnevezés a rettegett hun vezérre utal, akinek fapalotája egy középkori krónikás útleírása szerint itt emelkedhetett. Szintén a dombocska közelében találták meg legjelentősebb szkíta kori emlékünket, a szkíta Aranyszarvast. A lelet a régészek feltételezése alapján fejedelmi fejdísz lehetett, így ékes bizonyítéka annak, hogy már a lovas nomádok vezérei is kétséget kizáróan kedvelték a környéket. Az első csodás gyógyulások óta vizsgálják itt a szakemberek a jelenségeket, és megállapították, hogy az Attila-dombon jótékony hatású, az átlagosnál aktívabb energiasugárzás mérhető. Függetlenül attól, hogy hiszünk-e az energianyalábok létezésében, a dombtetőre érve, átadva magunkat a vidék nyugalmának, feltöltődhetünk friss levegővel, az alföldi táj szépségével. Aki nem feltétlenül elutasító az ezoterikus megközelítésekkel szemben, próbálja ki a helyet!

 


Túratipp (bakancsos)

Tápiószele vasútállomás - Blaskovich-kúria - Muszály - Kincsem Lovaspark (Tápiószentmárton) - faluközpont. Táv: 16 km
A túra bármely évszakban, gyermekes családok részére is ajánlott.

 

 

Tudtad?

 Az Attila-domb különleges kisugárzására egy beteg ló csodálatos gyógyulása hívta fel a figyelmet. A végtelenül legyengült négylábút utolsó útjaként kihajtották a dombra, s mit ad isten, az állat pár nap múlva makkegészségesen tért vissza övéihez. A hely gyógyító erejének híre országszerte elterjedt, és mára a gyógyulni vágyók ezreinek zarándokhelyévé vált.

 

 

 2. Az idő szobrásza - Ingókövek, Pákozd

A Velencei-tó ÉNy-i részén fekvő Pákozd meglepően sok érdekességgel tudja lázba hozni az arra járókat: a töri szakosokat a Mészeg-hegyi Katonai Emlékparkkal és a Don-kanyar-kápolnával, a biológusokat lenyűgöző vízimadarakkal és arborétummal, a túrázókat tanösvényekkel és bringautakkal, plusz még egy rakás más lehetőség is van, csak győzzük felsorolni. Az egyik ilyen unikális látnivalót a pákozdi ingókövek alkotják. Az izgalmas formájú, egymásra támaszkodó méretes gránitsziklák kialakulására többféle magyarázatot is találunk. A geológusok szerint az évmilliók tektonikus mozgásai során repedések keletkeztek a gránittömbökben, majd a szél és a csapadék elhordta a mállott anyagot közülük, az éleket pedig lekerekítette. Így keletkezhettek a napjainkban látható zsák formájú, bizarr alakzatok. Egy másik, jóval misztikusabb-ezoterikusabb elképzelés szerint viszont a pákozdi ingókövek nem természetes képződmények. Egy korai civilizáció állíthatta az építményeket, feltehetően vallási-csillagászati céllal a pozitív kisugárzású helyre. Bármelyik nézettel szimpatizálunk is, annyi bizonyos, hogy a lenyűgöző látványt nyújtó óriási ingóköveket mindenképpen ajánlott felkeresni egy laza sétával a Gránit tanösvényen.

 


Túratipp (bakancsos)
Sukoró - Angelika-forrás - Bodza-völgy - Barlang-kút - Pákozd-Sukorói Arborétum - katonai emlékhely - Szúnyog-sziget. Kitérési lehetőség az Angelika-forrástól az ingókövekhez (4,5 km). Táv: 14 km (kb. 4,5 óra.). Szintkülönbség: 120 m
Jelzések: zöld sávon az Angelika-forrásig, onnan végig a piros sávon a Szúnyog-szigetig.

 

 

Tudtad?

A Pákozd-Sukorói Arborétum 960 hektáros területén akár 250-féle növényt is megkülönböztethetünk, amennyiben jártasak vagyunk a terepi növényhatározásban. Ha nem, akkor is megéri ellátogatni ide a madárdalos, virágzó környezetért, a halászati kiállításért, az erdei tornapályáért és a kalandparkért.

 

3. A csend hangjai - Néma szerzetesek birodalma, Majkpuszta

A Vértesben, az Oroszlányhoz közeli Majkpusztán áll a kamalduli szerzetesek egykori kolostora. A némaságba burkolózó remeték 250 évvel ezelőtti életének csendjét és nyugalmát tapasztalhatjuk meg, ha ellátogatunk a hatalmas fákkal és fallal körülvett barokk műemlékegyütteshez. A kolostor 17, mértani rendben felépített cellaházból és templomtoronyból áll, amelynek órája negyedóránként Esterházy Pál Harmonia Caelestis című zenei gyűjteményének 17 darabját játssza. Mindegyik cellához külön kápolna, lakó- és hálóhelyiség, kamra és pince tartozott, ahol a némasági fogadalmat tett barátok napjaikat elmélkedéssel, bibliaolvasással, imádkozással töltötték. A házakhoz tartozó kertekben gyógynövényeket termesztettek. Ezt a hagyományt folytatva a kolostor egyik felújított épületében - amely információs központként is működik - levendula- és gyógynövényboltot találunk. Egy másik remetelakban fotókiállítás mutatja be a Lengyelországban ma is működő kamalduli rend életét. A kolostorban közel tíz, puritánul berendezett, szállássá átalakított cellaház várja a világ zajától elvonulni vágyó, a természet csendjében megnyugvást kereső turistákat.


Túratipp (bakancsos)
Oroszlány vasútállomás - evangélikus templom - Majkpuszta, majki remeteség - Majki-erdő - Csúcs-dűlő - Vértessomló. Táv: 6,8 km
Jelzések: piros sávjelzésen Majkpusztáig, onnan kitérő a sárga sávon a Bányászati Múzeumig, majd vissza Majkpusztára, ahonnan a tó gátjánál a piros jelzésen végig Vértessomlóig.
Látványosság: Oroszlányi Bányászati Múzeum

 

 

Tudtad?

A bencések remeteága, a kamalduli rend 1733-ban telepedett le az Esterházy család által adományozott majki uradalomban. A szigorú szabályok között élő szerzetesek némasági fogadalmuk alól évente kétszer (karácsonykor és húsvétkor) kaptak felmentést. A rendet II. József 1782-ben feloszlatta, a templom köveit elhordták, majd beépítették az oroszlányi evangélikus templomba.

 
 

 

4. Kirándulás egy vulkán belsejében - Bazaltoszlopok, Hegyestű

A magyar tenger északi partján fekvő Zánka településtől mindössze 4,5 km-re, a Káli-medencekeleti peremén emelkedik ez a 337 méter magas vulkáni kúp, amelynek belső szerkezetét bazaltbánya tárja fel. A Káli-medence kapuját őrző földtani képződményt hazánk egyik legkülönlegesebb, energiát áramoltató gócpontjának tartják. Évszázadok óta keresik fel kikapcsolódásra, energiaharmonizálásra vágyó zarándokok. Kisugárzásának gyógyító és nyugtató hatást tulajdonítanak. A Hegyestű csúcsáról nyíló kilátás fantasztikus - egy panorámakép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét határoló hegyeket (pl. a Fonyódi-, és a Fekete-hegyeket, a Keszthelyi-hegységet, Csobáncot, Gulácsot, Tátikát stb.) Legendás gyógyulások történeteivel ugyan nem büszkélkedhet a Hegyestű, de a csúcsra felérve frissebbnek, erőteljesebbnek érezhetjük magunkat. A közelben lévő, szépen helyreállított bányaépületekben geológiai és bazaltbányászati állandó kiállítás látogatható.

 


Kerékpáros túraútvonal

Nivegy-völgy-túra: Monoszló - Hamuházi-forrás - Csicsói erdei iskola - Nagyvázsony - Mencshely - Óbudavár - Szentjakabfa, Balatoncsicsó - Szentantalfa - Tagyon - Hegyestű Geológiai Bemutatóhely - Monoszló. Táv: 39 km.
Látványosság: Kinizsi-vár, Postamúzeum (Nagyvázsony)

 

 

Tudtad?

Hegyestű abban különbözik a Balaton-felvidék bazaltvulkánjaitól, hogy tömbjének jelentős részét bányászat során lefejtették, és így láthatóvá vált a bányafalon az öt-hatmillió évvel ezelőtt működött tűzhányó belseje. A kihűlő láva idővel sokszögletű oszlopokra töredezett szét, mintha a természet sok száz óriási tűt sorakoztatott volna egymás mellé. A látványos kürtőkitöltés messziről akár „zenélő” kőorgonának is tűnhet.

 


5. Ahol egykor óceán hullámzott - Kőtenger, Szentbékkálla

A festői és igencsak életteli falucska a Káli-medencében, Révfülöptől kb. 5 kilométerre található. Szentbékkálla már a római időkben is Pannónia egyik szentélyének számított. Az erdők alatt, parányi szőlőparcellák végeiben megannyi borospince kínálja a helyi, markáns fehérborokat. A helység nevezetessége a közeli kőtenger, melynek absztrakt formájú sziklatömbjei - az ezoterikus tanok követői szerint - a gyógyító rezgésű Szent György-vonal mentén szóródtak szét. A misztikus helyszín központja egy hatalmas tölgyfával árnyékolt terület, ahol rendszeres csoportmeditáció folyik. A kőháton az átlagosnál jóval szélesebb sávok futnak át - a pozitív energia kereszteződéseikben a legerősebb. A gyógyulni vágyók egy titokzatos vörös követ keresnek (a többi általában fehér!), amely nemrégiben még 3 méter magas volt, de ma már alig 50 cm, mivel sokan lecsippentenek belőle egy-egy darabot az otthoni „kezeléshez”… Természetesen nem a kő, hanem az alatta húzódó energiasáv az, ami hatásos. Állítólag...

 

 


Túratipp (bakancsos)
Monoszló - Újhegy - Balatonhenye - Csere-kút - Fekete-hegy - Eötvös Károly-kilátó - Öreghegyi-kút - töttöskáli templomrom - Szentbékkálla - velétei palotarom - kőtenger. Táv: 11 km. Jelzések: sárga sávon Balatonhenyéig, onnan az Országos Kéktúra vonalán végig a kőtengerig.

 

 

 

Tudtad?

Ha valakinek kedve támadna megismerkedni a lovaspóló játékszabályaival, nézzen be Szentbékkállára. Itt található ugyanis hazánk egyetlen nemzetközi méretű lovaspólópályája.

 

 

6. Ölelni való kőszív - A Föld szívcsakrája - Rám-hegy, Ferenczy-szikla

Az ezotéria úgy tartja, hogy Földünk szíve a Dobogó-kőtől északra emelkedő, 486 méter magas Rám-hegy csúcsán lévő magányos Ferenczy-szikla alatt dobog. Itt van a bolygónkat behálózó energiavonalak csomópontja. Ez volt az oka annak is, hogy a dalai láma néhány évvel ezelőtt elzarándokolt e gyógyító erővel rendelkező szívcsakrához. Már elődeink, így I. Béla király korának tudósai is felismerni vélték a szikla körül tapasztalható rendkívül erős sugárzás belső békét és energiafeltöltődést egyaránt eredményező hatását. Az arra érzékeny személyek tanúvallomása szerint a sziklát átölelve érezni, hallani lehet a Föld szívverését. A dús növényzet, a gazdag állatvilág, a tavak tiszta vize egyesek szerint alátámasztani látszik a pozitív energia jelenlétét.


Pilismarót-Dobogó-kő-túra (bakancsos)

Pilismarót (Pilismaróti Erdészet) - Hosszú-hegy - Szakó-nyereg - Ilona-pihenő - Dobogó-kő. Táv: kb. 10 km. Szintkülönbség: 650 m. Folyamatosan emelkedik az út. Jelzések: zöld sávon Szakó-nyereg - Ilona-pihenőig, onnan tovább a piros sávon Dobogó-kőig.

 

 

Tudtad?
A Pilis hegységben, a Klastrompuszta közelében található Csévi-szirtek oldalában 520 méter magasságban nyílik az Ariadne-barlangrendszer több bejárata: közöttük a Leány- és a Legény-barlangé. A komolyabb feltárás 2010-ben indult meg - eddig több mint 13 km hosszúságában kutatták végig hazánk harmadik leghosszabb, egybefüggő barlangjáratát, amely 203 méteres mélységével egyben a harmadik legmélyebb is. A barlang széles, látványos bejárati terméből csodálatos kilátás nyílik a Dorogi-medencére és a Gerecse hegységre.
 

 

 

7. Amikor az energianyalábok a gyógyvízben találkoznak - Szent György Energiapark, Lenti

A gyógyvíz és az energiavonalak találkozásának együttes gyógyító hatása érvényesül a kiépített parkban. A családias, csillogó vizű termálfürdő és az energiapark területén észlelt pozitív földsugárzás nemcsak a gyógyulásra váró szervre, de az egész testre is kihat, s ezáltal öngyógyulásra épülő folyamatokat indítanak el bennünk. A parkban alkalmanként 1-2 órát érdemes tartózkodni. A kikövezett rész az energiavonalak irányát jelzi, a találkozási pontokon pedig cölöpöket vertek le. Ezeknél a legerősebb a pozitív sugárzás, ahol ajánlatos 20-30 percre megállni, pihenni vagy kényelmesen körbe-körbe sétálni. A Szent György-sávok önmagukban is gyógyító hatásúak, de a termálvízzel kombinálva természetesen nagyobb hatásfokot érünk el. Lenti az ország délnyugati csücskében, az Őrség szlovéniai határának közelében található, rendkívül ápolt, kulturált és kellemesen modernizált Zala megyei település.

 


Kerékpáros túraútvonal

Felsőszenterzsébet - Nemesnép - Baglad - Resznek - Belsősárd - Zalaszombatfa - Szijártóháza - Gáborjánháza - Bödeháza - Gáborjánháza - Rédics - Lendvadedes - Lenti - Csesztreg - Felsőszenterzsébet. Táv: 70 km. Időtartam: kb. 5-7 óra

 

 

Tudtad?

Lenti és Kistolmács között húzódik Magyarország leghosszabb (32 km) erdei kisvasútvonala
 

 

 

Megjelent a Turista Magazin 2013-as júliusi számában.

 


Kapcsolódó cikkeink:

Rejtélyes kövek - Top 5 geotúra, 1. rész
Amit felszántott az ördög - Top 5 geotúra, 2. rész
 

Cikkajánló