Daróczi nyulai verhetetlenek - Ismét ők lettek a világon az elsők

Majdnem félmillió kép közül lett a legjobb Daróczi Csaba Nyusziugrás című fotója a CEWE fotópályázatának Természet kategóriájában. Cikkünkből megtudhatod a nyuszik sikerének titkát.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Daróczi Csaba
CEWE Photo Award
2019. szeptember 28.

Majdnem félmillió kép közül lett a legjobb Daróczi Csaba Nyusziugrás című fotója a CEWE fotópályázatának Természet kategóriájában. Cikkünkből megtudhatod a nyuszik sikerének titkát.

A világ legnagyobb számú pályázatot befogadó versenyét, a CEWE Photo Awardot, 2 évente rendezik meg, ennyi idő áll rendelkezésére a fotósoknak, hogy éljenek a nevezés lehetőségével. Érdemes, mert a pályázat nyertesei között idén 250 000 eurót osztottak szét, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a világon rengetegen ismerhetik meg így a beküldött képeket. A pályázatra 18 év feletti amatőr és professzionális fotósok is nevezhettek, és aki beküldött képet, az egyben jótékony célt is szolgált, hiszen minden pályamunka után 10 eurócentet adományozott a CEWE a szegény és hátrányos helyzetű gyermekek megsegítését végző Nemzetközi SOS Gyermekfalvaknak.


A verseny díjátadóját szeptember 26-án tartották egy lenyűgözően szép épületben, a bécsi Természettudományi Múzeumban, egy Oscar szintű díjátadóra emlékeztető, elegáns gálavacsora közben. A negyedszer megrendezett pályázatra több mint 448 000 kép érkezett be 45 460 pályázótól. Ez több mint a duplája az előzőnek, 2017-ben ugyanis „csak” 183 ezer alkotást érkezett be, ami már akkor is hatalmas szám volt, hiszen a legnívósabb nemzetközi fotópályázatok pár tízezres nevezése eltörpül e mellett. Daróczi Csaba 10-15 beküldött képét egyáltalán nem tartotta esélyesnek a nagyszámú pályázat és az igen magas minőségi szint miatt, hatalmas meglepetés volt számára is, hogy a meghirdetett 10 kategória közül a Természet kategóriát megnyerte ezzel a fekete-fehér üregi nyulas képével.

 

Daróczi Csaba: Nyusziugrás - Természet kategória 1. helyezett

 

Csaba nyulas témájával már többször találkozhattunk, legutóbb az orosz Arany Teknősön nyert velük abszolút győzelmet, de a német Glanzlichter fotópályázaton is elsők lettek civakodó nyulai. Legelőször pedig tavasszal, a magyar Varázslatos Magyarország fotópályázaton láthattuk őket, segítségükkel hatodszor nyerte meg azt a versenyt. De mi a titka nyulainak? Megkerestük, hogy meséljen erről.


Az üregi nyulak sorozatához 2018 márciusától októberig járt ki Bócsára, egy borókás, homokbuckás területre. Ez alatt az időszak alatt 72 alkalommal volt kint a reggeli órákban, mert olyankor voltak a legjobbak a fények egy sötét hátterű, ellenfényes témához, amelyben az üregi nyulakat fotózta, így az ugrálástól, verekedéstől felverődő homok is szépen látszik és egy különleges hatást ad a fotóknak. Megkérdeztük, vajon a most nyert fotója-e a kedvence ebből a sorozatból, de kiderült, hogy nem. A kedvence a már korábban megismert színes Háború és béke című kép, amivel korábban, a már említett orosz pályázaton is nyert.

 

Háború és béke - Daróczi Csaba kedvenc fotója az üregi nyulas sorozatából

 

Egészen pontosan augusztus 15-én készült ez a fotó, és sose fogja elfelejteni, amikor aznap hazatért a fotózásból, családjának mondta is, hogy ez lesz az a kép, ami mindent vinni fog. Eddig ez be is bizonyosodott, de vajon mi a helyzet a mostani győztes képpel? Ennek is érdekes sztorija van, ugyanis Csaba a sorozatából elküldött 20 képet barátjának, Kerekes István elismert fotóművésznek, és ő volt az, aki ezt a képet választotta ki, mint abszolút nyertes esélyest, ebben a fekete-fehér és ilyen képkivágású verzióban. Úgy tűnik, jó szeme volt ehhez, mert első helyezést elérni majdnem félmillió kép közül, nagyon nagy eredmény.

 

Daróczi Csaba veszi át első helyezésért járó nyereményeit a CEWE díjátadó gáláján

 

Csaba azt is elmondta, hogy képeit soha nem a díjak reményében készíti. Őt magát a fotózás izgalma hozza lázba, az, hogy kint lehet terepen, itt a nyulak esetében is egyszerűen élvezte a helyzetet, ahogy figyelhette ezeket a szeleburdi állatokat. Persze azért az is motiválja, hogy minél jobb képet sikerüljön készítenie, de nem a díjakon gondolkodik ilyenkor.


A CEWE fotópályázat díjátadójakor egy kiállítás is nyílt a legjobb képekből. A falra természetesen felkerült a 10 kategória legjobbja, valamint a pályázat során havi nyerteseket is hirdettek, így 13 hónap 3-3 legjobb képe is kiállításra került.

 

Daróczi Csaba a kiállított, díjnyertes fotója mellett


Idén az abszolút győztes fotót, az Állatok kategóriában is első helyezett, német Ina Schieferdecker készítette erről a helyes ürgéről, ahogy egy szál levendula mögé bújik.

 

Ina Schieferdecker: Aki bújt, aki nem játék egy ürgével - Abszolút győztes fotó, Állatok  kategória 1. helyezett

 

Csaba a díjátadó kapcsán még elmesélte, hogy hatalmas megtiszteltetés volt számára, hogy magától Yann Arthus-Bertrandtól vehette át díját, aki a pályázat zsűrijének elnöke volt. Yann egy világszinten elismert fotós és környezetvédő, elsősorban légi fotói tették ismertté. Több világhíres magazinnak dolgozott már, és 1991-ben létrehozta a világ első légi fotó ügynökségét. De hosszú ideje foglalkozik a Föld sorsával, jövőjével, amelyekről könyveket, filmeket is készített már szép számmal, GoodPlanet néven pedig egy alapítványt is létrehozott, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezeti ártalmakra. A díszvacsorán egyébként Csaba legnagyobb örömére a vele szomszédos asztalnál ült.

 

Daróczi Csaba és Yann Arthus-Bertrand az átadó helyszínén, a gyönyörű bécsi Természettudományi Múzeumban

 

Két éve is volt már kateróriagyőztese a pályázatnak, akkor Dudás Ágnes Építészet kategóriában lett első.

De most lássuk a többi idei győztes! Íme egy kis ízelítő a pályázat legjobbjaiból!

 

Annemarie Berlin: Egyensúly - Utazás és kultúra kategória 1. helyezett

 

Cosmin Stan: Misztikus tájak - Tájképek kategória 1. helyezett

 

Jose Antoine Costa: Inszomnia III. - Építészet és infrastruktúra kategória 1. helyezett

 

Alice Van kempen: A kabát - Humor kategória 1. helyezett

 

Cihan Karaca: Kenyérhajó - Étel kategória 1. helyezett

 

Anders Andersson: Az úszómedence - Hobbi és szabadidő kategória 1. helyezett

 

Thorsten Becker: Ugrás - Sport kategória 1. helyezett

 

Janusz Nadolski: Mindennapi élet - Emberek kategória 1. helyezett

 

Kapcsolódó cikkeink:

Taroltak a magyarok, felnőtt és ifjúsági kategóriban is magyar lett az Év Természetfotósa

15 éves magyar fiú lett a világ Legjobb Ifjú Madárfotósa

Itt vannak az év legviccesebb állatfotói

Cikkajánló