Online előadásokkal vár a Svábhegyi Csillagvizsgáló

Az élőben közvetített, interaktív előadásokon szó lesz többek között az univerzum keletkezéséről, az exobolygókról, a fekete lyukakról, valamint a betlehemi csillag titkáról is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tóth Judit
2020. december 8.

Az élőben közvetített, interaktív előadásokon szó lesz többek között az univerzum keletkezéséről, az exobolygókról, a fekete lyukakról, valamint a betlehemi csillag titkáról is.

Az intézmény december 13-án indítja útnak Galaxis útikalauz című tudományos, szórakoztató előadássorozatát, amely decemberben négy alkalommal, valamint egy szilveszteri adással jelentkezik az interneten vasárnap esténként 8 órás kezdettel. Az első adás témája az év legszebb „hullócsillagzáporát” kiérdemlő Geminidák csoportja lesz. A csillaghullás december 14-én éri el maximumát, előző este pedig a csillagvizsgáló szakemberei mesélnek majd a látványos meteorrajról. Egy héttel később a betlehemi csillag titkának eredhetünk nyomába, aminek külön apropót ad, hogy 2020 legrövidebb napján a betlehemi csillag jele újra feltűnik az égen. A szervezők ígérete szerint az alábbi kérdésekre is válaszokat kaphatunk a december 20-ai előadáson.

„Mi lehetett vajon a Jézus születését és a karácsony közeledtét jelző híres betlehemi csillag? Mi késztette a babiloni bölcseket arra, hogy felkerekedjenek, és másfélezer kilométert vándoroljanak egy istállóban fekvő kisgyermekhez? Angyali fénytünemény? Csillagászati jelenség? Különleges együttállás? A csillagászat és a teológia izgalmas metszetében keressük a választ erre a régi kérdésre.”

A harmadik online előadáson, december 27-én a téli napfordulóról és az ehhez kapcsolódó hagyományokról, ünnepekről tudhatunk meg többet, míg a negyedik, december 29-ei programnak már a címe is beszédes: Változatos világvége: Nagy brr, Nagy reccs, Nagy zutty és még sokan mások. További részletek az eseménysorozatról ide kattintva érhetők el.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló 2019 novemberében nyílt meg a nagyközönség előtt. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont interaktív csillagászati élményközpontja azzal a céllal jött létre, hogy a világegyetem szépségét és a tudomány eredményeit minél szélesebb körben elérhetővé tegye az érdeklődők számára.

Egyébként nemcsak a Svábhegyi Csillagvizsgálóban folyó munka, hanem a csillagvizsgáló története is nagyon érdekes. A kezdetekhez a 19. század második feléig kell visszautaznunk az időben, a felvidéki Ógyalláig, ahol Konkoly-Thege Miklós 1869-ben elhatározta, hogy épít magának egy csillagvizsgálót. Mivel gyermekei nem születtek, az obszervatóriumot 1899-ben az államra hagyta.

1918-ban a Felvidék megszállásakor az ógyallai obszervatórium műszerei is veszélybe kerültek, ezért az illetékesek úgy döntöttek, vonattal a fővárosba menekítik azokat. Az akcióra az utolsó pillanatban került sor, nem sokkal azután, hogy átgördült a szerelvény, lezárták a határt. A műszerek egy időre raktárba kerültek. 1920-ban született arról a döntés, hogy a Normafánál új állami obszervatóriumot építenek.

Az obszervatórium kertjében ma is láthatók a régi kupolák, ahol annak idején az észleléseket végezték. Mi tavaly nyáron jártunk itt, helyszíni riportunkban további érdekes részletek olvashatók a csillagvizsgáló jelenéről és múltjáról.



Cikkajánló