Denevérbarát barlangok az Aggteleki-karszton

Áprilisban megkezdik a világörökséghez tartozó Aggteleki-karszt barlangjainak felújítását az Aggteleki Nemzeti Park területén.

Szerző:
ANPI/TM
Fotó:
Gulyás Attila
123rf.hu
2017. március 1.

Áprilisban megkezdik a világörökséghez tartozó Aggteleki-karszt barlangjainak felújítását az Aggteleki Nemzeti Park területén.

A munkálatok 2017 áprilisában kezdődnek, és várhatóan 2018 októberében fejeződnek be. A felújítások 12 helyszínen valósulnak meg, többek között a volt tornaszentandrási vasércbányában, a Meteor-, a Béke- és a Baradla barlangokban - írja közleményében az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.

Baradla barlang


A beavatkozások kizárólag természetvédelmi és balesetvédelmi szempontokat szolgálnak. A projekt keretében eltávolítják a barlangidegen műtárgyakat és a balesetveszélyes omladékot, stabilizálják az omlásveszélyes vagy eltömődött barlangbejáratokat. Több barlang esetében az ott élő denevérpopuláció igényeit figyelembe véve felújítják a lezárásokat. Biztonságosabbá teszik a közlekedést, amely hozzájárul a természeti értékek további megismeréséhez, és segíti a kutatómunkát.

Közönséges denevérek (illusztráció)


A fejlesztésben szereplő helyszínek különleges élőhelyek, ugyanis telelő- és szaporodó helyei számos denevérnek. A szén-dioxid-koncentráció csökkentésével, az átszellőzés biztosításával, a bejáratok denevérbarát lezárásával, illetve azok felújításával a denevérek újabb háborítatlan élőhelyekhez juthatnak. A barlangokban az elöregedett, elavult műtárgyak eltávolításának, azok felszínre hozatalának nemcsak esztétikai jelentősége van, hanem a rozsdamentes létrák beépítése, új útvonal, illetve a biztonságos közlekedést elősegítő járófelület kialakításával hosszú évekre, akár évtizedekre megelőzhető a további károkozás. Ezzel egy időben lehetővé válik, hogy a sérült képződmények újra fejlődni, regenerálódni tudjanak, a természet elkezdje helyreállítani önmagát.

A Baradla titkairól még többet megtudhatsz a Turista Magazin márciusi számában.

Kapcsolódó cikkeink:

Ahol a föld alatt is kéktúrázhatsz

Karszttúra két keréken

Nem csak a Baradla

Cikkajánló