Denevérles, dödölleebéd és vigasság a szőlőhegyen - Hétvégi programajánló

Ezen a hétvégén te is tehetsz az erdők és az élővilág érdekében, sétahajóra ülhetsz és kisvonaton zakatolhatsz, de vigadhatsz az oszkói szőlőhegyen vagy falatozhatsz ínycsiklandó dödöllét az őrségi szerek birodalmában - szemezgess a hosszú hétvégére szóló programajánlónkból.

Szerző:
Hidvégi Brigi
2015. május 21.

Ezen a hétvégén te is tehetsz az erdők és az élővilág érdekében, sétahajóra ülhetsz és kisvonaton zakatolhatsz, de vigadhatsz az oszkói szőlőhegyen vagy falatozhatsz ínycsiklandó dödöllét az őrségi szerek birodalmában - szemezgess a hosszú hétvégére szóló programajánlónkból.

1. Tömördön te is aktív természetvédő lehetsz

 

 

Ha nem csak elméletben érdekel a természetvédelem, gyakorlati feladataiba is belekóstolhatsz Tömördön a mai nappal kezdődően egészen szombatig. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas Megyei Helyi Csoportja és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek segítségével bepillantást nyerhetsz a fajvédelmi akciókba és részt vehetsz a különböző növény- és állatcsoportokat érintő monitoring munkákban. Ha estig maradsz, testközelből tudhatod meg, hogyan zajlik a denevér detektorozás, és megfigyelheted a különleges éjjeli lepkéket is. Akár néhány órára is csatlakozhatsz a programhoz, nem kell mást tenned, mint felvenni a kapcsolatot Dr. Szentirmai Istvánnal az i.szentirmai@gmail.com e-mail címen.
Mikor?
2015. május 21-23.
Hol?
Tömördi Madárvárta
Bővebb info ide kattintva.

 

2. Ahol beléphetsz a madarak birodalmába

 

A színes madárvilágáról híres Körös-Maros Nemzeti Park téged is vár a harmadik Bihari Táj Napján. A programkavalkádban mindenki megtalálhatja a kedvére való elfoglaltságot: a növényszeretők megcsodálhatják az Ugrai-rét orchideáit, a madárbarátok részt vehetnek a nádi énekesmadarak gyűrűzésén, a természetkedvelők megleshetik a Biharugrai-halastavak élővilágát. A Bihari Madárvártán még a legkisebbek is jól fogják érezni magukat. Számukra kézműves foglalkozásokkal, népi játszótérrel és izgalmas természetvédelmi akadályversennyel készülnek a szervezők. A jó hangulatért fellépők felelnek: megjelenik a színpadon többek között a Hangfogó együttes, az Őszi Csalogató Néptánc Együttes és Kovács Nóri a Motiva Zenekarból. Lehetőség lesz helyi termékek, friss zöldségek és gyógynövénypalánták, valamint kerámiák vásárlására is.
Mikor?
2015. május 23.
Hol?
Biharugra, Bihari Madárvárta
Bővebb info: kmnp.hu

 

 

 

3. Fuss az erdőkért!

 

 

A Börzsönyben akkor is kellemes futni, ha csak a mozgás öröméért indulsz el, hát még ha ezzel valami jót is tehetsz! A szombati rendezvényen részvételeddel most támogathatod a súlyos jégkárokat szenvedett erdők rehabilitációját. A versenyt a BADISZVSE, a Balassagyarmati BSI Futónagykövet és Ipoly Erdő ZRT. szervezi. Az indulók a diósjenői Erdészeti Szabadidőparkból rajtolnak, az útvonal a Kemence-patak völgyén vezet keresztül.
2 km-re a 2006-ban és utána születettek, az 5 km-es távra a 2005-2001-ben születettek, 10 km-re a 2000-1955 és előtte születettek, a 21 km-es távra csak az 1997 és előtte születettek nevezhetnek. Az első résztvevők fél 11-kor indulnak, utána folyamatosak a rajtok.
Mikor?
2015. május 23.
Hol?
Börzsöny
Bővebb info ide kattintva.

 

5. Szerről-szerre az Őrségben

 

Most érdemes igazán meghódítani az őrségi házcsoportok, a szerek világát. A vasárnapi 4 kilométeres gyalogtúrán még a vidékre jellemző tevékenységekkel, a tökmagolajütéssel és a dödöllekészítéssel is megismerkedhetnek a résztvevők. Utóbbi tradicionális étket meg is lehet kóstolni, ám ehhez előzetes jelentkezés szükséges (94 548 034, tourinform.orseg@gmail.com). A szervezők a Pityerszeren, az Őrségi Népi Műemlékegyüttes közelében, az Őrségi Nemzeti Park információs sátránál várnak téged.

Mikor?
2015. május 24.
Hol?
Szalafő-Pityerszer
Bővebb info ide kattintva.

 

4. Vigadalom az oszkói szőlőhegyen

 

Étel, ital, zene, vigasság - mi kell még egy jó családi programhoz? A hegyháti dombok között, a természet lágy ölén helyi étkeket, borokat kóstolhatsz, próbára teheted magad a főzőversenyen és válogathatsz a jobbnál-jobb helyi portékák és kézműves termékek közül. A gyerekeket kézműveskedés és állatsimogató várja. A X. Orbán napi hegyi vigadalom és Pannon helyi termék vásár az idén 30 éves Hegypásztor Kör szervezésében valósul meg.
Mikor?
2015. május 24.
Hol?
Oszkó, Szőlőhegy, Hegypásztor Pincék
Bővebb info: Hegypásztor Kör, Oszkó 

 

6. Kedvenced a hajó és a kisvasút?

 

Akkor mindenképpen érdemes ellátogatnod pünkösdhétfőn Gemencre, ahol élményekkel teli túrában, sétahajózásban és erdei kisvasutazásban lehet részed. A szakember által vezetett kiránduláson a Szekszárdi-dombság élővilágával és az erdőgazdálkodási munkákkal ismerkedhetsz meg. A Rezét gőzös vontatta kisvasút Keselyűsből fél 10-től három időpontban indul, ezután sétahajózás következik a Dunán, visszafelé pedig ismét vasútra ülhetnek a résztvevők. Elővételben május 24-ig rendelhetsz jegyet (Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ), a program napján már csak korlátozott számban lehet jelentkezni.
Mikor?
2015. május 25.
Hol?
Gemenci Erdei Vasút - Keselyűsi Fogadóépület
Bővebb info: gemenczrt.hu

Cikkajánló