Díjnyertes árnyak a természetből

Magyar fotósok képei is bekerültek a nemzetközi természetfotós pályázat sziluett témájának legjobbjai közé. Mutatjuk a díjnyertes és izgalmas fotókat!

Fotó:
WildArt Photography of the Year
2022. július 8.

Magyar fotósok képei is bekerültek a nemzetközi természetfotós pályázat sziluett témájának legjobbjai közé. Mutatjuk a díjnyertes és izgalmas fotókat!

A tíz hónapon át tartó WildArt Photography of the Year pályázat újabb témájában hirdettek végeredményt, amely talán az egyik legizgalmasabb fotótechnikaillag, hiszen ellenfényes képet nem is olyan könnyű készíteni. Egyértelműen fel lehessen ismerni a csak árnyként megjelenő fő témát, a kompozíció is legyen remek és a kép technikailag is kifogástalannak legyen mondható. Ez mind kell ahhoz, hogy egyáltalán értékelhető kép születhessen. Az idei évad harmadik témája tehát a Sziluett volt, amelyre rengetek fotó érkezett be, a képeket pedig ezúttal az angol természetfotós, Andy Rouse zsűrizte.

Ahogy a pályázat neve is jelzi, kifejezetten a művészi megoldásokat keresik a fotókon, így akár olyan képpel is díjat lehet nyerni, amelyen esetleg egy hétköznapibb faj szerepel.

Az idei év újítása, hogy már nem csak a 10 téma győztes képe száll versenybe az év végi abszolút győztes címért, hanem minden téma első három helyezettje.

A magyarok az első két témában remekül szerepeltek, rendesen feltették a lécet, hiszen az első hónapban egy harmadik helyet, a másodikban pedig az első két helyet is magyar fotós nyerte. Így Szűcs Boldizsár, Szabó Irma és Kaszás Norbert már biztosan izgulhat az év végén. És most csatlakozik hozzájuk egy újabb magyar fotós is, de mielőtt elárulnánk ki ő, nézzük meg, milyen fotó tetszett a legjobban Andy Rouse-nak.

A Sziluett téma első helyezett képét az amerikai Yaron Schmid készítette két núbiai kőszáli kecskéről, a fotónak pedig az igen szellemes Rómeó és Júlia címet adta.

A második helyezett Litauszki Tibor lett ezzel az izgalmas, víz alól készült fotóval, így ő lett a negyedik magyar, aki esélyes az év végi abszolút győzelemre. Képén egy alpesi gőtét láthatunk, amelyet a német Bajor-erdő Nemzeti Parkban kapott lencsevégre

A harmadik helyezett a cseh Jiří Hřebíček fotója lett, amelyen egy ágon ülő varjú látható, amit Jiří hosszú záridővel készített, miközben a kamerát többször bemozdította.

Idén egy új díjat is kiosztanak minden hónapban, a Founder's Choice Award-ot, amit nem más, mint az alapító, Rob Read ítél oda a számára legjobbnak tartott képnek. Ezúttal az amerikai Peter Hudson örülhet ennek, aki denevérekről készített sziluettképet.

Peter az elmúlt tíz évben a denevérek által az emberre terjesztett vírusokat tanulmányozta és sok érdekeset figyelt meg róluk. Főként gyümölcsevő denevéreket és repülőkutyákat tanulmányozott és azt tapasztalta, hogy alkonyat után iszonyat lármát tudnak csapni, és miután felébredtek, hosszas nyújtózás után, nekiálltak egymással civakodni, még mielőtt nekiindultak volna a táplálékbeszerző körútra. Mintha egy állati szappanoperát nézett volna, ezért adta a Repülőkutya TV címet a fotójának.

De a helyezettek mellett minden hónapban kiemelnek még pár fotót a korábban TOP100-ba beválasztott képek közül. A Highly Commended elismerések között is van két magyar fotó, az egyiket Szakolczai Krisztina készítette egy kisunsági szikes tónál. A festői fotón egy füstös cankó ácsorog magányosan a kép közepén, miközben egy csapat sirály repül el felette.

A másik Highly Commended elismerést Litauszki Tibor egy másik fotója kapta, amelyen egy őzet örökített meg hatalmas tölgyfák ölelésében a kékóra idején.

Még egy magyar fotós munkáját szeretnénk bemutatni, aki Commended elismerést kapott. Horesnyík Ervint is az éjszakai erdő varázsolta el, és szintén egy őz sétált be a fotójára. Az elkészült kép pedig minket varázsolt el.

Ha szeretnétek megnézni az összes díjazott képet, akkor kattintsatok ide, ha pedig a Sziluett téma TOP100 képére is kíváncsiak vagytok, akkor pedig ide. Ha pedig kedvet kaptatok, és ti is szeretnétek megmérettetni magatokat a következő hónapok témáiban, akkor nézzétek meg a pályázati feltételeket ide kattintva.

Az alábbi képre kattintva pedig még megnézhettek pár magasra értékelt fotót galériánkban:

Cikkajánló