Magyarok a világ legjobb természetfotósai között

A tavalyi sikeres év után idén is izgulhatunk a magyar fotósokért a 10 hónapon át tartó WildArt Photography of the Year versenyén. Az első havi téma nyerteseit már ki is hirdették, és több magyar fotós képe bekerült a legjobbak közé. Lássuk a pályázat legizgalmasabb képeit!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
WildArt Photographer of the Year
2022. április 18.

A tavalyi sikeres év után idén is izgulhatunk a magyar fotósokért a 10 hónapon át tartó WildArt Photography of the Year versenyén. Az első havi téma nyerteseit már ki is hirdették, és több magyar fotós képe bekerült a legjobbak közé. Lássuk a pályázat legizgalmasabb képeit!

Egy igazán izgalmas fotópályázatot alapított 2021-ben az a Rob Read, aki öt évig volt igazgatója a fotósok körében nagyon népszerű Bird Photographer of the Year pályázatnak, amelynek társalapítója is volt. Az új, WildArt Photography of the Year pályázat 10 hónapon át tart, és minden hónapban megadnak egy témát, erre lehet beküldeni a pályamunkákat.

A témákból megválasztják a legjobb képeket, amelyeket díjaznak is. De év végén megválasztják a pályázat abszolút győztes fotóját, amelyet tavaly a havi első helyezettekből emelték ki. És bizony, a pályázat első évadában taroltak a magyarok, az abszolút győztes kép 2021-ben Tökölyi Csaba cetcápás fotója lett, a Legjobb Portfólió elismerést pedig Daróczi Csaba kapta.

Kíváncsian várjuk, hogy vajon 2022-ben is sikerül-e a magyaroknak a tavalyi bravúr, de ami biztos, hogy az első havi pályázaton már több magyar fotó is remekelt. Januárban a Wet témakörre várták a fotókat, tulajdonképpen ebbe minden olyan kép belefért, amelyen a víz valamilyen formában megjelenik.

A világ minden tájáról több mint 1100 pályamunka érkezett be, amelyet Gail Bisson kanadai természetfotós bírált el. És ahogy tavaly is jótékony célra ajánlhatták fel a pályázatra befolyt összeg egy részét, idén is minden hónap aktuális zsűrije választhat egy szervezetet. Gail Bisson a Nova Scotia Nature Trust-nak ajánlotta fel az összeget. Egy apró újítás is lesz az idei évadban, ugyanis ebben az évben az abszolút győztes képet már a havi témák első 3 helyezettje, és a Founder's Choice Award nyertesei közül választják majd ki.

De most már lássuk az első hónap legjobbjait, és kezdjük egy magyar díjazottal. A Wet téma harmadik helyezett képe Kaszás Norbert szitakötős fotója lett.

A hónap nyertes fotóját az amerikai Vicki Santello készítette egy vörös hiúzról a Yellowstone Nemzeti Parkban.

A második helyezett kép szintén egy amerikai fotós munkája. Vicki Jauron hangulatos fotóján gnúk kelnek át az afrikai Mara folyón.

A Founder's Choice Award-ot, azaz az alapító kedvenc fotója díjat egy nagyon különleges kép kapta. Az osztrák Bernhard Schubert fotóján mintha egy űrből jött lény pózolna. A képen egy hosszú orrú szarvas béka, vagy más néven egy maláj levelibéka látható, amely egy Délkelet-Ázsiából származó faj. A képen a hím béka épp nőstényeket hívogat, mégpedig úgy, hogy egy vízesés előtti magas sziklára mászott, amelyen olyan irányba fordult rajta, amely segítette felerősíteni a hangját.

A januári versenyen még 6 magyar fotó került be a legjobbak közé. Daróczi Csaba két képpel is remekelt, a drónnal készült képe Highly Commended elismerést kapott, amelyen izgalmas jégformákat láthatunk tőkés récékkel.

Másik fotója is nagyon izgalmas, amelyen kérészeket láthatunk a víz felszínén.

Egy magyar hölgynek is két fotóját emeltek ki a mezőnyből. Szabó Irma egyik fotóján békák és petéik láthatóak.

Másik, télen fotózott őzes képe is nagyon varázslatos lett.

A harmadik helyezett Kaszás Norbertnek egy másik, hosszú záridővel készült képét is díjazták, amelyen keringőbogarak nyüzsögnek.

A magyarok közül még Litauszki Tibor fotóját emelték ki. Az éjszakai, víz alatt készült képen egy alpesi gőte látható.

Ahogy tavaly, úgy idén is meghirdették a pályázatot fiatalok részére is. Az első hónapban a német Luca Lorenz képe lett a győztes. A jégmadarakat zömmel színes képeken látjuk, hiszen annyira pompás kinézete van. Luca viszont remek szemmel vette észre a madár és környezete visszatükröződését a vízben, amelyről ezt a nagyon szép, művészi képet készítette.

Még mutatunk nektek néhány képet a legjobbakból, amit az alábbi képre kattintva nézhettek meg, de ha az összes díjazott fotóra kíváncsiak vagytok, akkor kattintsatok ide. A Wet téma TOP100 képet pedig itt láthatjátok

Cikkajánló