Edelényi lelemény

Edelényben érdemes megállnotok, ha Aggtelek környékén autóztok. A közelmúltban felújított L'Huillier-Coburg-kastély izgalmas és tartalmas időutazást kínál.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Gulyás Attila - FILM: Dabis Balázs Silvius
2014. október 16.

Edelényben érdemes megállnotok, ha Aggtelek környékén autóztok. A közelmúltban felújított L'Huillier-Coburg-kastély izgalmas és tartalmas időutazást kínál.

Az északi határszélen található, cseppköveiről és más csodás barlangi képződményeiről híres Aggtelek méltán népszerű célpontja a túrázóknak. Nemcsak a felszín alatt, hanem felette is rengeteg izgalmas dologra lelhettek, ha kulturális vagy természeti értékeket is szeretnétek felfedezni. A karszt-fennsíktól délre, alig 40 kilométerre találhatjátok a közelmúltban felújított edelényi L'Huillier-Coburg-kastélyt, amely páratlan látványt és élményt ad kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


Pedig jobban belegondolva, ez a kastély nem különleges. Történelme, építészeti értékei, a fennmaradt kulturális kincsek változatos sokasága sem teszi elsőrangúvá a 2014 tavaszán átadott épületet, parkot és a környezetében található turista létesítményeket. Amitől a L'Huillier-Coburg-kastély elsőrangúvá válik, az attrakció maga, ahogy a felújítást megálmodók eltervezték és megvalósították, hogy milyen módszerekkel adják el nekünk azt a keveset, ami megmaradt a hányatott sorsú épületben.

 

 

Az új fogadóépület

 

Lieb Ferenc fantasztikus hangulatot árasztó rokokó falfestményei már majdnem teljesen eltűntek az elmúlt évtizedekben lakásnak, irodának használt műemléképületben. Pedig olyan mesterművek tárulnak itt szemeink elé, hogy hosszú perceket eltölthetünk egy-egy helyiségben, és észre sem vesszük, hogy nincsenek ezek tele korabeli pompázatos bútorokkal és könyvtárakkal, hogy nincs mindenhol egy pazar cserépkályha, vagy rizsporos parókás baba, csak maguk a lenyűgöző képek a plafonokon és falakon.

 

 

Az egyik legteljesebb berendezésű szoba

 

A kastélyt újjávarázslók zsenialitását remekül példázza, hogy az idelátogató turistát először az épület egyik termében kialakított moziba vezetik, ahol egy rövid, de remekül rendezett játékfilmet nézhetünk meg, ráadásul szemüvegben, 3D-ben. A történet az adósságok terhe alatt nyögő ifjú tehetség, Lieb Ferenc vándorfestő nagy szerencséjéről szól, amikor őt bízzák meg azzal, hogy fesse ki a kastély szobáit, Ludmilla úrnő és Dessewffy Ferenc úrfi kénye-kedve szerint. A munkákat potom pénzért elvégző Lieb nemcsak a falakon alkot hatalmasat, hanem intelligenciájával, kedvességével, szeretetével hatással lesz a főúri család életére is. A hatásos moziélmény után a múlt megelevenedik előttünk, saját szemünkkel láthatjuk Lieb Ferenc remekműveit, amelyek jelentős részét különösen nehéz volt pontosan restaurálni.

 

Bízvást állíthatom, hogy egy percig sem lehet unatkozni a vezetett kastélytúrán. Hiszen meglepetések sorával bombáznak minket. Az egyik teremben a kastélyban élők hétköznapjait például Facebook-idővonal stílusban mutatják be, hogy vajon mit posztolt volna Ferkó úrfi 1770-ben a közösségi oldalára, ha lett volna akkor számítógép és internet.

 

<p>Edelényi lelemény - A L'Huillier-Coburg-kastély from <a href="http://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

A kastély építőjének, a francia származású, de már Budavár felszabadításánál is vitézkedő és az évtizedek alatt magyarrá váló Jean-François L’Huillier életét és titkait is egy filmről ismerhetjük meg ugyanabban a teremben, ahol egy hatalmas, kastélyt ábrázoló makettet is találunk, amelynek helyiségeiben magunk kapcsolgathatjuk fel a villanyt, megtudva, hogy mire használták az adott szobákat tereket korábban. Egy míves, régi ablakot csak úgy tudtak megmenteni, ha levegőtől elzárva tartják. A különleges üveg mögött időközönként felgyulladó lámpafényben feltűnő ablak látványa kísérteties, különösen akkor, mikor a fény újra kialszik és a múlt romos emléke eltűnik szemeink elől.

 

 

Ludmilla úrnő hálószobájának mennyezete

 

Jean-François L’Huillier életéről keveset tudunk, de az bizonyos hogy 1716-ban kezdett építkezni Edelényben a generális, és egyesek azt is tudni vélik, hogy nem saját pénzén, hanem a hadseregtől csoportosította át a saját kastélyának felépítéséhez szükséges pénzügyi forrásokat. A befejezést sajnos nem érhette meg, 1728-ban meghalt.

 

 

A központi díszterem

 

A kastélyban tett zseniáis időutazásunk egyik csúcspontja, amikor egy sötét szobában Ludmilla grófnő Csillagkereszt Renbde történő felvételéről kapunk képzelt riportot rádiós tudósítás formájában, miközben a számítógép által vezérelt spotlámpák a kiállítótér megfelelő elemeire irányítják figyelmünket.

A kiállítás megálmodói korábban az engedélyeket is megszerezték, hogy Dessewffy Ferenc sírjából elhozhassák az őt körölvevő tárgyakat. A kastélyséta végén egy üvegkoporsó vár minket, amelyben pont úgy rendezték el az övet, gombokat és más díszeket, ahogy azt a sírban találták.

 

 

A Kastélysziget új hídja a Bódva fölött

 

A Kastélysziget és attrakciói persze folyamatos fejlesztés alatt állnak, lesz hangulatos kávéház, gyönyörű park is nemsokára, de a karsztvidék és a barlangok vidékén autózva már most nagyon érdemes megállni egy múltbarepítő kastélytúrára Edelényben.

Ha már ezen a környéken jársz, ide is érdemes ellátogatnod:

Huculokkal húzatva
 

Cikkajánló