Égboltleső programok a Csillagászat Napján

A jeles nap idén április 29-re esik. Országszerte járdacsillagászati bemutatók és ismeretterjesztő programok várják a csillagászat iránt érdeklődőket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
NASA / Flickr
Forrás:
mcse.hu
2023. április 28.

A jeles nap idén április 29-re esik. Országszerte járdacsillagászati bemutatók és ismeretterjesztő programok várják a csillagászat iránt érdeklődőket.

A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, mely a holdfázishoz igazodik. Idén április 29-én, szombaton tartják. A jeles napot hazánkban is több mint két évtizede megrendezik, az eseményen évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe a nyilvános bemutatókon. Az országszerte megrendezett programok célja, hogy minél közelebb vigyék az emberekhez az égbolt látnivalóit, illetve a csillagászat tudományát – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapján. Az egyesület programján (amiről itt olvashatsz részletesen) az első számú távcsöves célpont a Hold lesz, de a Vénusz és a Mars titkait is megleshetik a résztvevők.

Országszerte rendeznek programokat: több városban, így Dorogon, Esztergomban, Hajdúböszörményben, Szombathelyen is bemutatók, előadások várják a csillagászat iránt érdeklődőket, de kisebb településeken, például Táton, Jászfelsőszentgyörgyön, Hegyhátsálon, Balatonfűzfőn vagy Királyszentistvánban is csillaglesős programokat tartanak. A csillagász közösség arra invitál, hogy akinek van saját távcsöve, vigye magával a rendezvényekre.

A Csillagászat Napja 1973-ban javasolta megtartani Doug Berger, az Észak-Kaliforniai Csillagászati Egyesület elnöke azzal a céllal, hogy népszerűsítsék, mindenki számára elérhetővé tegyék a csillagászatot. Mindezt úgy, hogy akár csak amatőr csillagászok tegyenek ki távcsöveket forgalmasabb helyeken, és mutassák be az égbolt látványát bárkinek, aki arra jár.

Távcsőbemutató és szaktanácsadás
Ezen a szombati napon a Bükki Csillagda látogatói kipróbálhatnak egy közepes teljesítményű távcsőmechanikát, lencsés és tükrös távcsöveket, valamint egy binokulárt is, továbbá egész napos szaktanácsadással is várják az amatőr csillagászokat.

Cikkajánló