Egy 140 éves duglászfenyő Magyarország legmagasabb fája

Az Iharosberényben található fa 51 méter 65 centi magas, és a legfrissebb vizsgálatok szerint teljesen egészséges.

Szerző:
Sajtóközlemény
Fotó:
Clair and Curtis Communication Kft.
2019. április 12.

Az Iharosberényben található fa 51 méter 65 centi magas, és a legfrissebb vizsgálatok szerint teljesen egészséges.

Hivatalosan is lemérték a fa magasságát és felmérték az állapotát. Ami az életkorát illeti, irodalmi és erdészeti adatok szerint az 1870-80-as években ültették, akkor honosították meg a területen először a fafajt.

 


A fenyőt Dr. Pósfai György fedezte fel, aki amellett, hogy természettudós, dendromán is, vagyis a fák elkötelezett rajongója. Az ő előzetes lézeres mérései alapján az derült ki, hogy a fa 51 és 52 méter között van, amit később a legpontosabb mérések is alátámasztottak. Ehhez viszont fel kellett mászni a fára. „Először a feléig sikerült feldobni a dobózsinórral, majd az úgynevezett első standból ágról ágra, magam előtt dobva a kötelet sikerült megtenni a hátra lévő 25 métert. Miután felértem, felhúztam egy mérőszalagot, és megszületett a hivatalos eredmény” - nyilatkozta Lajkó Bendegúz faápoló és famászó oktató. A teljes művelet hozzávetőlegesen másfél óráig tartott.

 

 

A fa állapotfelmérése vizuális és műszeres vizsgálattal történt. Akusztikus tomográf, azaz „faröntgen” segítségével korhadásra vagy belső szerkezeti elváltozásokra utaló jeleket kerestek, de nem találtak ilyet. „A gyökereken és a gyökérnyakon találtam kisebb sérüléseket, illetve a fa vastag külső kérge helyenként levált, de egy ilyen korú fánál ez teljesen természetes, és szinte nem is tekinthető valódi problémának” - mondta Horváth Tibor faápoló és favizsgáló szakmérnök.

 

 

Végül a fa törzsének két ágát rögzítették egymáshoz, hogy ne tudjon kétfelé hasadni az érzékeny ponton például egy vihar alkalmával.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Legendás fák nyomában Héderváron

A hazai erdőket is átalakítja a klímaváltozás

Ha a fák beszélni tudnának

260 méter kötéllel rögzítették a 184 éves óriásplatánt

Cikkajánló