Egy kis jégkorszak - szőcei talpalatnyi zöld királyság

A szőcei tőzegmohás láprét ugyan április-májusban mutatja legvirágosabb és legszínesebb arcát, de a ködös-nyirkos őszi idő se riasszon el bennünket attól, hogy ellátogassunk ide, hiszen ilyenkor is bőven van mit csodálni. Ködpamacsok a rét felett, kristálytiszta patak, hajszálerekként felbukkanó rétegforrások, puha tőzegmohapárnák, páfrányos ösvények, élettől csöpögő, dús füvű nedves lápvidék.

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
Joó Annamária
shutterstock.com
2014. november 7.

A szőcei tőzegmohás láprét ugyan április-májusban mutatja legvirágosabb és legszínesebb arcát, de a ködös-nyirkos őszi idő se riasszon el bennünket attól, hogy ellátogassunk ide, hiszen ilyenkor is bőven van mit csodálni. Ködpamacsok a rét felett, kristálytiszta patak, hajszálerekként felbukkanó rétegforrások, puha tőzegmohapárnák, páfrányos ösvények, élettől csöpögő, dús füvű nedves lápvidék.

Ezen a viszonylag kis területen mintegy tíz ritka tőzegmohafaj él

 

Ha csak annyit jegyeznénk meg a szőcei tőzegmohás láprétről, hogy a jégkorszak végén jött létre, s így számos jégkorszaki reliktumot (maradványfajt) megőrzött az utókor számára, még nem sokat mondtunk volna, hiszen hazánk többi tőzegmohás láprétjéről is ugyanezt lehet elmondani. Ám ha azt is hozzátesszük, hogy fokozottan védett természeti terület, ahol olyan különleges növényeket láthatunk, mint a rovaremésztő kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) vagy a zergeboglár (Trollius europeaus), akkor már állítottunk a szőcei láprétről valamit. S ha mindezt megtoldjuk azzal, hogy ezen a viszonylag kis területen mintegy tíz ritka tőzegmohafaj él, illetve hogy a tőzegeper (Potentilla palustris) egyetlen őrségi előfordulási helye, érthetővé válik, miért tartják a Szőce-patak völgyét a botanikusok hazai „eldorádójának”.

 

 

Ritka rovaremésztő növényeink egyike, a kereklevelű harmatfű

 

Moha és páfrány meg a többiek
Mivel a láprét az év jelentős részében vízzel borított a terület, fapallókon járhatjuk végig a 900 méteres tanösvényt. Tájékoztató táblák segítenek, hogy beazonosítsuk a zöld „sás- és fűtengerben” felbukkanó növényritkaságokat. Ugyanakkor hasznosnak bizonyul, ha bevállalunk egy, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett szakvezetéses túrát, mert egyrészt nem biztos, hogy minden tőzegmoha az, aminek látszik, másrészt számos érdekes biológiai ismerettel gazdagodhatunk a túra során.

 

Ami még fontos: a fényképezőgép mellett a távcsövet se hagyjuk otthon! Miközben őszi szellő bókoltatja a nagyra nőtt füvet, az eseménytelennek tűnő lápvidék varázsütésre megelevenedik: didergő lepke röppen szédelegve a halovány napsütésben, lábam előtt a megtévesztés nagy mestere, párját ritkító imádkozó sáska, ki éppolyan zöld, mint a fűszál, melyen türelmesen várja prédáját. Ha nem mozdul meg, aligha veszem észre. Az erdőalji derengésben lüktet az élet. Az átlátszó forrásvízben, a kavicsok között, apró folyami rákok, szitakötőlárvák, tegzesek ficánkolnak.

 

Az erdőalji derengésben lüktet az élet

 

Mesélő lápvidék - ökoturisztikai bemutatóközpont
Jó kiegészítője lehet a tőzegmohás láprét tanösvénynek a szomszédos Lápok Háza, amely az őrségi lápok élővilágát mutatja be szórakoztató, interaktív módon. A gyerekeket és gyereklelkű felnőtteket egyaránt rabul ejti a látogatóközpont titokzatos lápi világának hangulata. Van itt mesés üdvözlőtábla, amelyből megismerhetjük a lápok, mocsarak legendáit, illetve praxinoszkóp, amellyel tanulmányozhatjuk a kereklevelű harmatfű rovarfogási praktikáit. Hallgathatunk békakuruttyolást, s ha eddig lövésünk sem volt, milyen állat a tegzes, akkor a felnagyított rovarmakettek garantáltan segítenek bevésni az emlékezetünkbe.

 

 

A gyerekeket és gyereklelkű felnőtteket egyaránt rabul ejti a látogatóközpont titokzatos lápi világának hangulata

 

Kapcsolodó cikkek:

Őrség - Nem lehet megunni
Őrség - A szerek birodalma
Őrségi örömök - dödöllézés és szertelen „tökölés”

<p>Ősrégi tájakon az Őrségben from <a href="http://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

 

 

Ha túrázni támad kedved az Őrségben
A dombok és völgyek harmonikus váltakozása, a hamisítatlan őrségi erdőillat, a fajokban gazdag növény- és állatvilág mind-mind túrázásra csábít e békés, nyugodt vidéken. A terület kerékpár- és turistautakban sem szenved hiányt, így nem csodálkozhatunk, hogy a természetjárók egyik kedvenc helyévé vált. A kirándulók számára a biztonságos túrázást pedig a jól jelzett turistautak biztosítják. Az Őrségben több mint 500 km-nyi jelzett turistaút található, mely hálózat folyamatos karbantartását két évtizede az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és több önkormányzat támogatásával a Hegyek Vándorai Turista Egyesület tagjai végzik. Az egyesület védnökséget vállalt az Őrség és a Vendvidék felett, és minden évben kéthetes jelzésfestő-tábor keretében javítják, illetve újítják fel a turistajelzéseket. Az egyesület az Őrvidék Turistája és a Szent Imre-vándorút elnevezésű jelvényszerző túramozgalmakkal is gazdagította a térség jelzett túraútvonalait. A Hegyek Vándorai Turista Egyesületről bővebb információt itt találsz.

 

 

 

 

Cikkajánló