Tudástár

Egy kis szerencsével hósármányokat is láthatunk

A téli Hortobágy rendszeres vendége az évről évre visszatérő hósármány.

Szerző:
Morvai Szilárd
2020. január 31.

A téli Hortobágy rendszeres vendége az évről évre visszatérő hósármány.

A 80-as, 90-es években még ezres, de sok esetben kétezres csapatai is megfigyelhetők voltak. Áttelelő példányok a Kis-Balatonnál vagy a Duna mentén is lencsevégre kerülhetnek. Költési időben rovarokat fogyaszt, és utódait is szúnyogokkal, lószúnyogokkal, lepkékkel és pókokkal eteti. Testhossza 16-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 32-38 centiméter, testtömege 26-50 gramm. A tojó kicsit kisebb a hímnél. Háta, szárnya és farka sötét, a többi része piszkosfehér.

Gyakran szántóföldeken, lucernásokon, kukoricatarlókon, földutak peremén is megfigyelhető. Költőterülete a tundra vidéke, fészkét a tojó fűszálakból és mohából a földre építi, amit aztán tollakkal bélel. Hazánkban szikes puszták közelében és vizes élőhelyek környékén bukkan fel. Magyarországon pusztai növényfajok magvait fogyasztja, mint például a bárányparéj magja, de a sziki üröm, a sóvirág, a bajuszpázsit és más sziki növények magjait sem veti meg. A kakaslábfű, a parti laboda, az angolperje és a sziki budavirág magja is szerepel az étlapján.

A szaporodó helyén jelenlévő sziklás területekhez, köves vízpartokhoz, zuzmós tundrához hasonló közegben, például a Balaton partján is évről évre megfigyelhető. Ilyen helyeken rendszerint csak néhány egyed látható. Csapatba verődve érzékenyebb, ha csak egy-két példány van, azok rendszerint közelebb is engedik a kíváncsi megfigyelőt.

Azt hihetnénk, hogy egy ilyen, harcban edzett kis északi fajt nem fenyeget veszély. De sajnos ez nincs így. A klímaváltozás komoly kihívást jelent a hósármánynak is.

A rovarok fejlődése és ezáltal a populációs csúcs korábbi időpontra tolódik, a költés ideje azonban nem változik, és lezajlanak a rajzások, melyekből a madár etetné a fiókákat. Így nem a megfelelő időszakban áll rendelkezésre a nagy mennyiségű rovarzsákmány, melynek eredménye évről évre kevesebb megfelelően táplált utódot jelent.

Egy másik negatív tényező, hogy számos faj számára egyre jobban tolerálható a hósármány élőhelyén uralkodó megváltozott klíma, így benyomulnak olyan fajok, amelyek korábban nem voltak ott jelen, ezáltal konkurensei lettek a hósármánynak, valamint a vörös róka elterjedése is északabbra tolódott, ami számos fészket kifoszt.

Cikkajánló