A kemény fagyban ugyanúgy kiszáradnak a madarak, mint kánikulában

Csapadékmentes telünk van, ezért nemcsak etetni, de itatni is érdemes a madarakat. Mondjuk, hogyan.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2020. január 23.

Csapadékmentes telünk van, ezért nemcsak etetni, de itatni is érdemes a madarakat. Mondjuk, hogyan.

Ahogy azt már megszokhattuk, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) részletes iránymutatást ad ebben a témában is. Mi most megpróbáljuk tömörítve közvetíteni, miből áll az itatás, de ha bővebben érdekel a dolog, keresd fel az MME oldalát.

„A fagyos levegő a szervezet hasonló fokú kiszáradását okozza, mint egy forró kánikulai nap. Ezért kell télen a madaraknak – a kirándulókhoz és a hegymászókhoz hasonlóan – fokozottan ügyelniük a folyadékvesztés pótlására” – írják. Itthon sajnos sokszor szárazak a telek, kevés a hó, a zúzmara, arról nem is beszélve, hogy sokszor ezeknek a felolvasztása is megterhelő a madarak szervezetének.

  • Persze az itató előbb-utóbb befagy, de íme, néhány tipp, mit lehet tenni ilyen esetben:
  • Először is legyünk tisztában azzal, hogy nem az a lényeg, hogy állandóan legyen az itatóban friss, nem befagyott víz, elég, ha naponta néhány órán keresztül így van.
  • Lehetőleg olyan itatót válasszunk, ami nem annyira törékeny. A műanyag virágalátét pont megteszi.
  • Ideális méretként az MME 40-50 cm átmérőt és 5-10 cm mélységet ad meg, ebben a madarak tudnak fürödni is, ami fontos a tollazatuk tisztán tartásához.
  • Hogyan szedjük ki az itatóból a jeget? Először is folyassunk langyos csapvizet a jégre, majd az itató aljára, így a jég egy tömbben kiesik a tálból. A reggeli jégtelenítés elkerülhető, ha még este kiöntjük a vékonyan befagyott vizet. Azzal is késleltethetjük a befagyást, ha egy előzőleg fűtőtestre helyezett követ rakunk a vízbe.
  • Ha van komposztálónk is, akkor a jeget érdemes erre halmozni, ha nincs, akkor egy fa vagy bokor tövébe is rakhatjuk, így olvadáskor a jég öntözővízként hasznosul.
  • Az alma nemcsak élelemként szolgál, vízutánpótlást is jelent. Ha megfagyott, csorgassunk rá meleg vizet.


Cikkajánló