Egy nap a hiúzokkal

Az idei év a hiúzokról szólt, ez a gyönyörű nagyragadozó volt ugyanis 2019-ben az év emlőse. A Természettudományi Múzeumban színes forgataggal zárul a programsorozat.

Szerző:
www.nhmus.hu/TM
Fotó:
Adobe Stock
2019. november 22.

Az idei év a hiúzokról szólt, ez a gyönyörű nagyragadozó volt ugyanis 2019-ben az év emlőse. A Természettudományi Múzeumban színes forgataggal zárul a programsorozat.

November 23-án 10-től 17 óráig érdekes családi programokkal várják az érdeklődőket a múzeumban. Több helyszínen szórakoztató játékokban tehetjük próbára tudásunkat és ügyességünket. A nemzetipark-igazgatóságok standjai mellett itt lesz a Vadonleső Program, a Csodaceruza Gyermekirodalmi Magazin, WWF Magyarország, az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Természetjáró Szövetség és a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat.

Délelőtt minikoncertet ad Gryllus Vilmos, és érdekes előadásokat is hallhatunk majd a hazai nagyragadozókról és azok kutatásáról, valamint a beporzásról.

Európa legnagyobb termetű nagymacskája a kíméletlen vadászat miatt a kontinens több országából is eltűnt a század elejére. A visszatelepítési programoknak köszönhetően a hiúz ma már újra él a Vogézekben és a Pireneusokban, a Bajor-erdőben, a Harz hegységben és az Alpokban.

Az 1980-as években már több észlelés is bizonyossá tette, hogy a hazai erdőkben is újra él és szaporodik ez a nagymacska faj. Ma már nyomok és kameracsapda-felvételek is bizonyítják tartós megtelepedését az Északi-középhegység számos pontján, elsősorban a Börzsöny, a Bükk, a Tarna vidéki dombság, az Aggteleki-karszt valamint a Zempléni-hegység erdeiben.

További információ a programról

Az Év Emlőse program részleteiről itt lehet olvasni.


Cikkajánló