Egy nepáli faluból a világhírig

A magashegyi terepfutás fiatal csillaga egyik nap még azon gondolkodott, miből vegyen magának ételt, másnap már a sportág őstehetségeként beszéltek róla. Mira Rai-jal néhány év alatt nagyot fordult a világ, ő azonban nem csak saját karrierjére koncentrál, azt szeretné, ha a példája sok-sok nepáli fiatalnak is reményt adna.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
miraraifilm.com
2017. április 13.

A magashegyi terepfutás fiatal csillaga egyik nap még azon gondolkodott, miből vegyen magának ételt, másnap már a sportág őstehetségeként beszéltek róla. Mira Rai-jal néhány év alatt nagyot fordult a világ, ő azonban nem csak saját karrierjére koncentrál, azt szeretné, ha a példája sok-sok nepáli fiatalnak is reményt adna.

 

Az idei Banff Hegyifilm Fesztivál egyik legemlékezetesebb élményét számomra a nepáli magashegyi terepfutóról, Mira Rai-ról szóló film jelentette. Mira nem csak világhírű sportoló, de rengeteg nepáli fiatal példaképe is, aki egyszerű falusi lányból néhány év alatt igazi világsztár lett.


Fel és le a Himalája lejtőin

 

 

Mira egy ötgyerekes, szegény sorban élő család legidősebb lányaként Nepál keleti részén, a Himalája többezres csúcsai között nőtt fel. Már kicsi gyerekként vizet hordott, tüzelőt gyűjtött, állatokra vigyázott és 12 évesen már kimaradt az iskolából. Helyette a meredek hegyi lejtőkön, hajnaltól estig, gyakran mezítláb, nehéz rizses zsákokat cipelt a piacra. Ez nem éppen ideális elfoglaltság egy gyerek számára, viszont későbbi karrierje szempontjából ezek az évek igencsak jó edzésnek bizonyultak. 14 éves volt, amikor a polgárháború dúlta Nepálban, maosita katonák jöttek a falujukba, hogy újoncokat toborozzanak. Mira, a napi kétszeri étkezés ígéretéért és az esélyéért, hogy neki talán más élete lehet, mint továbbra is szegénységben élő családjának, csatlakozott a katonákhoz. Két évet töltött el közöttük, soha nem harcolt, viszont rengeteget edzett a lázadókkal, akkor kezdett el rendszeresen futni és megtanult karatézni is.

 

Őstehetség a hegyek között

 


Nepálban egy fiatal lány nem sok példát lát maga előtt arra, hogy egy nő hogyan építhet önálló karriert, pláne a versenysportban. Mirát is egy véletlen segítette hozzá ehhez. Két és fél éve épp Katmandu környékén edzett, mikor csatlakozott hozzá két amerikai futó, akik meghívták egy 50 km-es terepfutó versenyre. Mira soha nem futott még előtte ilyen hosszú távot, versenyen sem indult, nem volt menő futóruházata, izotóniás itala, tudományosan összeállított étrendet sem követett, ennek ellenére, egyedüli nőként, megnyerte a versenyt. A szervezők és a többi résztvevő számára is egyértelmű volt, hogy egy kivételes őstehetséggel találkoztak, és támogatóinak hála, Mira ezt követően egyre több versenyen próbálhatta ki magát.


Egy év alatt a világ élvonalába

 


A Skyrunning, azaz az "égi futás" a terepfutás legnehezebb, legnagyobb szintkülönbségű és legmagasabbra vezető válfaja. Mira 2014 óta számos nemzetközi versenyen indult el, ezek nagy részét meg is nyerte. 2014-ben első lett például a Manaslu Trail Race-en, 2015-ben az Ázsiai Skyrunning Bajnokságon és 2015-ben új rekorddal nyerte meg a 80 km-es Mont Blanc futóversenyt, melyen 6000 méteres szintkülönbséget kell legyőznie a versenyzőknek. Rögtön az első évében második lett a Skyrunner Világkupasorozat Ultra, vagyis 50 km-nél hosszabb versenyszámában, alig valamivel lemaradva az első helyezett mögött. Mindemellett, csakúgy hobbiból, elkezdett sziklamászó edzéseket is venni, amiben szintén nagyon tehetségesnek bizonyul; amatőrként második lett a nepáli bajnokságban, úgy hogy edzője szerint, mivel mindig fut, alig van ideje az edzésekre.


A nepáli fiatalok példaképe

 


2016 októberében Mira térdsérülést szenvedett, ezért jónéhány hónapot ki kellett hagynia. A kényszerpihenő alatt sem tétlenkedett, két fiatal nepáli futót kísért el Hongkongba, hogy segítse őket első nemzetközi versenyükön. Falujában megszervezte az első futóversenyt, pénz gyűjtött amatőr futóknak, és kilencven pár futócipőt adományozott olyan gyerekeknek, akik előtte álmodni sem mertek ilyesmiről.

 

Mira mára sok-sok fiatal példaképe lett hazájában. Nepálban egy fiatal, szegény sorban élő lánynak nem sok reménye van arra, hogy tanuljon és karriert építsen, a hagyományok ma is meghatározzák a jövőt. Mira úttörő lett ebben, és sportban szerzett hírnevét tudatosan is igyekszik használni a női egyenjogúságért folytatott harcban. „Annyi ember hitt bennem, és adott nekem reményt, szeretném ezt viszonozni valahogy, és másokkal is elhitetni, hogy számukra is van esély.”

 

Kapcsolódó cikkek:

Megszólalnak az ultrafutó EB hősei

Át az Alpokon

Kéktúrás magyarok a magashegyi terepfutó EB-n

 

Cikkajánló