Hírek

Egy tucat kilométernyi napfény és holdvilág

Árnyas templomkertek, kedves helybéliek és végeláthatatlanul hullámzó dombok alig harminc kilométerre a négyes metró mozgólépcsőitől. Képriport a GYOT két szombati túrájáról.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2014. június 7.

Árnyas templomkertek, kedves helybéliek és végeláthatatlanul hullámzó dombok alig harminc kilométerre a négyes metró mozgólépcsőitől. Képriport a GYOT két szombati túrájáról.

jun-7_004-2kk.jpg


A Tápiószelei Természetbarát Klub évek óta rendez teljesítménytúrákat az erdélyi sóbányákból nyugatra vezető történelmi sószállító utak mentén. A Gyalogtúrázók Országos Találkozója kedvéért idén a megszokottnál kicsit később, a találkozóval egy időben került sor a túrákra, amelyekre sokan ellátogattak Vácról. A sülysápi művelődési házban a legkisebb távra, a 12 kilométeres Mendei Pünkösd 10 túrára neveztem...

 

jun-7_011-2kk.jpg


A kisváros fölötti dombon áll a sülysápi amatőrcsillagász egyesület csillagvizsgálója. A négy méter átmérőjű kupola egyben különleges tanösvény kiindulópontja is: a napot szimbolizálva, kezdőpontja a naprendszer bolygóit bemutató útvonalnak. Az út mentén elhelyezett táblákon a csillagvizsgálótól arányos távolságban (0,4-12 km) és méretben (néhány centiméter) kerülnek bemutatásra a naprendszer bolygói.

 

jun-7_026-2kk(1).jpg


Kilátás a Tápió egyik oldalvölgyére.

 

jun-7_027-2kk.jpg


Forró időben, de mindig más és más kanyarokat és kilátásokat tartogató dombok között feltűnik a második ellenőrző pont.

 

jun-7_032-2kk.jpg


Csak semmi szemetelés: az ellenőrző ponton kapott hűsítő ásványvíz palackját a célban leadók közt ajándékokat sorsoltak ki.

 

jun-7_035-2kk.jpg


Megérkezés Mendére. István és Ilona a Zselicből érkezett a Gyalogtúrázók Országos Találkozójára.

 

jun-7_047-hd2kk.jpg

 

Csak három napig látható a mendei teplom különleges pünkösdi díszítése.

 

jun-7_054-2.jpg


Három órán belül, de egyáltalán nem sietve értem végig az útvonalon. A rövid túra ellenére is sok volt a látnivaló, jól esett a mozás egy kellemes kirándulás keretében, és még nyitva áll a délután is... Ha valaki eddig hozzám hasonlóan idegenkedett volna a rövid teljesítménytúráktól: mindenképp érdemes kipróbálni!

 

jun-7du_001-2kk(1).jpg


Hat órával később újra a rajtban, ezúttal a börzsönyi éjszakai tájékozódási túra előtt, a királyréti Fatornyos Fogadóban.

 

jun-7du_012-2kk.jpg


Zsemba József, a GYOT technikai vezetője útbaigazítást tart. Az útvonal mentén álló fák törzsére festették fel a nyolc érintőpont igazoló kódjait. A kis csapatok tíz percenkét indultak, sorsolás alapján kiválasztott sorrendben.

 

jun-7du_016-2kk.jpg


A végül harmadik leggyorsabbként célba ért Genzelmann család a rajthoz közeli első ponton, a királyréti várhegy csúcsán. 

 

jun-7du_026-2kk.jpg


A Sissy csapat Oroszlányból érkezett baráti társasága, útban a Béla-réti harmadik pont felé.

 

jun-7du_022-2kk.jpg


A Királyrét fölötti Széles-mezőn gyorsan feljegyzik a kettes számú pont kódját az Ajkai Kórház SE tagjai.

 

jun-7du_021-2kk(1).jpg


Újabb csapat közeledik...

 

jun-7du_027-2kk.jpg


Lellkes gyerekcsapat pihenője. A könnyen megtalálható kódokkal a túra nem profi terepfutó esemény, de miden korosztálynak maradandó élményt hozott.

 

jun-7du_031-2kk.jpg


Vissza a Fatornyos Fogadóhoz. A nagyszerűen szervezett túrát összesen 33-an teljesítették. 

Cikkajánló