Egyetlen vonuló bagolyfajunk az álcázásban is nagymester

A hazánkban rendszeresen költő bagolyfajok közül egyetlen olyan akad, a füleskuvik, amelyik télire elvonul. A faj egyedei áprilisban térnek vissza afrikai telelőhelyeikről.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2022. április 22.

A hazánkban rendszeresen költő bagolyfajok közül egyetlen olyan akad, a füleskuvik, amelyik télire elvonul. A faj egyedei áprilisban térnek vissza afrikai telelőhelyeikről.

Első pillantásra olyan ez a kis bagoly, mintha egy vastagabb faágat látna az ember, a füleskuvik tollazata ugyanis leginkább a fakéregre hasonlít, így jól el tud rejtőzni a kíváncsi szemek elől a fák lombkoronájában. A 20 centi hosszú bagoly nevét a fején látható tollfüleiről kapta, amiket nyugalmi állapotban lelapít.

A füleskuvikok április második felében érkeznek vissza afrikai telelőhelyeiről, és szeptember elején a madarak többsége már a melegebb égtájak felé veszi az irányt.

Míg az 1980-as években csupán a Szekszárdi-dombságban és a Tihanyi-félszigeten fordult elő a faj, ma már szinte bárhol, akár a főváros belterületén is lehet látni, már ha valaki észreveszi a fák sűrűjében. Itt például egy rákoshegyi fán nappalozó példányt került véletlenül szem elé.

A füleskuvik hazai fészkelőállománya 300-600 párra tehető. Leginkább alföldi, dombsági mozaikos területeken találkozhatunk vele, jellemzően felhagyott gyümölcsösökben, szőlőben, telepített fenyvesekben költ. Odúlakó faj, a mesterséges odúkat is szívesen elfoglalja. Aki füleskuvikot szeretne látni saját környezetében, annak a szalakóták számára készült „D” típusú odú kihelyezésével érdemes próbálkozni.

Hogy hogyan segíthetjük a baglyok megtelepedését, arról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület készített egy részletes útmutatót, amit ide kattintva tudtok elolvasni.

A többi hazai bagolytól eltérően költési időben a faj tápláléka főleg rovarokból áll. Épp ezért a fellelhető rovarok száma erősen befolyásolja a költési sikert, és hogy mennyi fiókát tud nevelni.

A hangja, ami nem klasszikus bagolyhuhogás, inkább diszkrét, de kitartó füttyögés, rendszerint egész májusban szól, legintenzívebben este 8-9 és hajnali 2 óra között. A Gödöllői-dombságban szép számmal költ a füleskuvik. Az alábbi képen az idei első gyűrűzött példány látható, a csatolt hangfájlban pedig az egyik első érkező hangja hallható.

Cikkajánló