Egyre bogarasabbak vagyunk!

Számos ismert, védett rovarfaj él a néhány éve létrehozott Kopaszoki Erdőrezervátum területén a legutóbbi felmérés szerint. Ilyen például a Magyarországon elsőként felfedezett fürkészdarázsfaj, a Theronia laevigata is.

Szerző:
WWF
Fotó:
shutterstock.com
WWF
Gulyás Attila
2014. november 19.

Számos ismert, védett rovarfaj él a néhány éve létrehozott Kopaszoki Erdőrezervátum területén a legutóbbi felmérés szerint. Ilyen például a Magyarországon elsőként felfedezett fürkészdarázsfaj, a Theronia laevigata is.

A Magyar Természettudományi Múzeum rovarászai Magyarországon újnak számító darázsfajt találtak a Zánka melletti Bálint-hegyen. A fürkészdarazsak közé tartozó apró termetű, sötét színezetű Theronia laevigata erősen kötődik a holtfához, csakúgy, mint a rokonságába tartozó fajok többsége. Valószínűleg megjelenése is annak köszönhető, hogy az erdőterület bővelkedik holtfában.


Az erdőtulajdonosok 2011-ben, a WWF Magyarország támogatásával hozták létre a Kopaszoki Erdőrezervátumot a Balaton partján emelkedő hegy legvadregényesebb részén. Magyarország eddig egyetlen magánterületen álló, ilyen jellegű védett területe 2014-ben Zánka település értéktárába is bekerült.

 

 

Zánka északi házai, tőle jobbra a Bálint-hegy erdőivel


Az erdőterület rezervátumon kívüli részén a főként alpesi országokban elterjedt úgynevezett természetközeli erdőgazdálkodás folyik. Ez azt jelenti, hogy a fákat egyenként vagy kis csoportokban vágják ki, utánozva az erdők természetes működését, ahol főként a szél végzi el ezt a „munkát”. Hazánkban még csak kivételképpen alkalmazzák, elsősorban védett vagy turisztikai szempontból kiemelt erdőterületeken.

 

 

Az erdő kincse, a bőséges mennyiségű, háborítatlan holtfa


A rovartani felmérés során természetesen sok ismertebb, védett faj is előkerült. A 192 bogárfajból például 33 ritkaság is akadt, ami egyértelműen tükrözi az itt folyó kíméletes erdőgazdálkodás eredményeit. Az 50 000 Ft eszmei értékű nagy hőscincér és az orrszarvúbogár éppúgy megtalálható a listán, mint a látványos színekben pompázó aranyos bábrabló, vagy a Natura 2000 hálózatban európai szinten is védelemre kijelölt skarlátbogár.

 

A témában tudományos közleményt jelentettek meg, itt olvashatod!
 

A WWF nemzetközi szerzőgárdája a holt fa jelentőségéről kiadványt állított össze, amely itt érhető el

Hasonló cikkeink:

A keleti rablópille bevette Visegrádot
Repülő hungarikum

 

Cikkajánló