Egyre izgalmasabbak lesznek a zempléni várak

Megújul a sátoraljaújhelyi, a sárospataki és a boldogkői vár is, utóbbinál még a kínzókamra is interaktív lesz.

Szerző:
turizmus.com
Fotó:
varak.hu
Zentai Zsuzsanna
2019. szeptember 16.

Megújul a sátoraljaújhelyi, a sárospataki és a boldogkői vár is, utóbbinál még a kínzókamra is interaktív lesz.

Sátoraljaújhelyen folytatják a régészeti feltárást, létrehoznak egy kiszolgálóépületet, emellett pedig vizesblokkot, játszóteret, sétautat alakítanak ki. A fogadóépületben vártörténeti kiállítás és kávézó lesz. A területen kronoszkóp segítségével lehet időutazást tenni a középkorba. A várhoz vezető út mellé információs táblákat helyeznek ki, ezek a környék természeti értékeit és élővilágát mutatják be.

 


A boldogkői vár rekonstrukcióját is folytatják: visszaépítik az Öregtornyot és a Malom-bástyát, a palotában pedig enteriőrkiállítások lesznek, amelyeket audio guide-os vezetéssel lehet megtekinteni. A lovagtermet is helyreállítják, és rekonstruálnak egy 14. századi lakóhelyiséget, ahol korabeli ruhákba lehet felöltözni. Kiállítják a régészeti feltáráskor előkerült leleteket is.

 


A palota alsó szintjén egy korabeli konyhát alakítanak ki, gyümölcsaszaló- és feldolgozó műhellyel, helyi termékeket árusító ajándékbolttal. Megnyílik a vár föld alatti alagútja, ami a középkori pincét köti össze az északra található borozóval. Két meglévő kiállítást újrarendeznek, az egyikben egy uradalmi kovács munkáját mutatják be, a másik pedig egy középkori kínzókamra sorakoztatja fel, ahogy a turizmus.comon írják: „mintegy szerepjátékszerűen, a látogató bevonásával, hátborzongató hanghatásokkal egy izgalmas atmoszférájú élménytérben”. Lesz a pincében egy vártörténeti kiállítás is, ahol a látogatók megismerhetik a vár építéstörténetét és többet tudhatnak meg a 16. századi hamis pénzverésről, illetve lesz animációs filmvetítés is.


A sárospataki Rákóczi-várban azok a részek újulnak meg, amiket eddig még nem rekonstruáltak. Fejlesztenek egy ötnyelvű audioguide-alkalmazást, így a látogatók önállóan, saját tempójukban ismerkedhetnek meg a várral. Megnyitnak egy új kiállítást is, erről egyelőre annyit tudni, hogy interaktív és élményorientált lesz.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Háromhutai vendégház - A zempléni marasztaló

Élmények útja a varázslatos Zemplénben

A Zemplén legújabb vára - Füzér

Nosztalgiavonattal a csend zempléni szigetén

Cikkajánló