Egyre többen indulnak hosszabb túrákra

Egy friss hazai kutatás szerint a rendszeresen túrázók közel 40%-a indul többnapos túrára.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina (Kiemelt kép)
Forrás:
Fjällräven
2023. április 20.

Egy friss hazai kutatás szerint a rendszeresen túrázók közel 40%-a indul többnapos túrára.

A svéd outdoor márka, a Fjällräven, immár másodszor vizsgálta meg a hazai túrázási szokásokat. 2023 februárjában 1058-an töltötték ki az online kérdőíves felmérést a 18-59 éves korosztályból.

A válaszadók háromnegyede jár túrázni, kétharmaduk rendszeresen. Minden második válaszadó évente több alkalommal kirándul, 15%-uk pedig havonta, vagy akár hetente útra kel.

Többnapos túrákon 40% vesz részt, 33% még nem próbálta, de készül rá. Ezt főleg a húszas éveikben járók fontolgatják. A többnapos túrára indulók kétharmada turistaházban vagy más szálláshelyen éjszakázik, 35%-uk sátrazik. Többségük vadkempingezik, csak kevesebben választják a fizetős kempingeket.

Ami az útvonaltervezést illeti, a magyarok 40%-a előzetes tervezés nélkül, a túrajelzéseket követve indul útnak. Aki tervez, az általában online vagy applikáció formájában elérhető térképet, túratervezőt használ. 20%-uk hagyományos térképet visz magával, 7% pedig túraklubbal indul útnak vagy vezetett túrán vesz részt.

Aki szeretné szervezett körülmények között kipróbálni, milyen élményt jelent napokon át a természetben barangolni, az éjszakákat sátorban töltve, az most megteheti ezt idén nyáron Magyarország egyik legnagyobb, többnapos gyalogtúráján, a Fjällräven Vándortúrán, amelynek helyszíne idén a Mecsek lesz. A rendezvényre az esemény honlapján lehet jelentkezni.

Cikkajánló