Éjszaka bandázó állatokat buktatott le a tihanyi vadkamera

Nem is gondolnád, hogy milyen nagy a jövés-menés éjszaka a tihanyi Balaton-parton. Erről tett közzé videót a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Balatoni Limnológiai Kutatóintézet
2023. július 24.

Nem is gondolnád, hogy milyen nagy a jövés-menés éjszaka a tihanyi Balaton-parton. Erről tett közzé videót a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

Igaz, nem most a nyári főszezonban, hanem a téli és a kora tavaszi hónapokban. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) még tavaly decemberben helyezett el kameracsapdát Tihanyban a Balaton-parton. Nem titkoltan azzal a céllal, hogy megtudják, milyen állatfajok fordulnak meg a parti zónában. A napokban közzétett videó pedig az intézet szerint több szempontból is tanulságos.

A 2022. decembertől 2023. márciusig tartó időszakban készült felvételeken egyrészt jól látható, hogy ebben az időszakban rendszeresen megjelentek vidrák. „Sőt, egy anya két „anyányi” méretű kölykével is felbukkant, ami többek között demonstrálja, hogy a vidraanya hosszú ideig gondozza utódait.” De magányos vidrák is felbukkantak, amin nem kell csodálkozni, mert ez a vidrák fő nászidőszaka, ilyenkor a vizek mentén nagy a jövés-menés – írták. Nyáron viszont a nyaralók számának növekedésével és a vízi közlekedés beindulásával a vidrák inkább elkerülik a partot.

További parton lófráló fajokat is megfigyelhetünk a szürkületi és éjszakai felvételeken, úgymint róka, nyest, borz, házi macska.

A videón jól látható, ahogy az emlősök vizeletükkel egy követ megjelölnek a parton, amivel a fajtársaknak közvetítenek fontos üzeneteket, de szagjelek a versenytársaknak is létfontosságú információt tartalmaznak.

Mint írják, a hátra hagyott szagjelzés „információt nyújt például a ‘gazda’ neméről, rangsorban betöltött pozíciójáról (kutyafélék esetén), szaporodási helyzetéről (szaporodásra kész vagy nem kész, vemhes stb.), a területen stabilan jelen levő utódokról és a területen áthaladókról”.

Cikkajánló