Elindult a 2023-as Év Fája verseny

A Víz világnapján, március 22-én indul a 2023-as Év Fája versenyre, mely idén is a Madarak és Fák napjáig, azaz május 10-ig tart.

Szerző:
evfaja.hu
Fotó:
Csanádi Márton (Kiemelt kép - Illusztráció)
2023. március 22.

A Víz világnapján, március 22-én indul a 2023-as Év Fája versenyre, mely idén is a Madarak és Fák napjáig, azaz május 10-ig tart.

Mától kezdődően lehet leadni a jelöléseket a 2023-as Év Fájára. Idén is olyan fák vagy facsoportok nevezését várja a vetélkedőt szervező Ökotárs Alapítvány, amelyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség életében. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti. Nem számít azonban a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora.

A korábbi évekhez hasonlóan az evfaja.hu oldalon keresztül lehet beküldeni a nevezéseket május 10-ig a fa vagy facsoport történetét és képeit mellékelve. Bárki jelölhet – családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek is. Minél többen támogatják a nevezést, annál jobb, hiszen ez bizonyítja, hogy a fa valóban különleges szerepet tölt be a közösség életében.

Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelölt fák is részt vehetnek.

A nevezett fák illetve facsoportok közül az Ökotárs négytagú szakmai zsűrije választja ki azt a 10 döntőst, amelyekre a közönség a júliustól októberig tartó voksolás folyamán szavazhat – itt dől el, hogy melyik fa nyeri el a címet ebben az évben.



Cikkajánló