Elindult az idei első MTSZ-es túravezető-képzés

Január 9-én elindult Budapesten a Túravezető Oktatók Sportegyesülete (TVOSE) által szervezett gyalogos túravezető képzés.

2024. január 10.

Január 9-én elindult Budapesten a Túravezető Oktatók Sportegyesülete (TVOSE) által szervezett gyalogos túravezető képzés.

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) koordinálásában, az Oktatási Bizottság közreműködésével gyalogos túravezetői és útjelzővezetői tanfolyamok is indulnak 2024-ben. Az előbbi részeként, idén először a budapesti tanfolyam indult el, amelyet több vidéki is követ az év elején.

Az 57 jelentkezőből 36-an nyertek felvételt, ennyien kezdték meg az 5 hónapon át tartó, 17 elméleti és 12 terepi foglalkozásból álló tanfolyamot – ismertette Nagy Sándor, a TVOSE által szervezett tanfolyam vezetője.

Elmondása szerint a résztvevők több mint fele már előképzettséggel érkezett, ők korábban elvégezték a TVOSE alapfokú tájékozódási és térképolvasási ismeretek képzését. Többen már most is próbálgatják szárnyaikat, egyesületben segítenek túrák szervezésében, vezetésében, illetve jó páran tervezik, hogy a tanfolyam sikeres elvégzése után saját vállalkozást építenek.

A tanfolyam első foglalkozásán a hallgatók beszéltek a belső motivációról, arról, miért szeretnék elkezdeni a túravezetői hivatást. Az elhangzottakból kiderült, hogy leginkább ugyanazt a megélést, a természet végtelen szeretetét, a szabadban lét okozta testi-lelki töltődést, az erdő szépségének és harmóniájának a befogadását szeretnék minél több embernek megmutatni, továbbadni.

Néhányan már most keresik azokat a speciális részterületeket (pl. kisebb gyerekeknek érzékenyítő programok, felnőtteknek terápiás foglalkozások vagy több napos, az ország különleges helyeit bemutató táborok), ahol majd túravezetőként jelen lehetnek.

Nagy Sándor kiemelte: a szervezők bíznak benne, hogy június elején, a sikeres vizsgák utáni tanfolyamzáráson, az elismerő oklevelek és az MTSZ túravezetői jelvények átadásakor a most meglévőnél is több inspirációval, lelkesedéssel és tettre készen kezdik majd felépíteni jövőjüket a végzett hallgatók, leendő túravezetők.

A Magyar Természetjáró Szövetség aktuális képzéseiről honlapunkon lehet tájékozódni.

Cikkajánló