Ellepték a fekete gólyák a Csanádi-pusztákat

Legalábbis szokatlan számban vannak jelen ott a hetekben: legalább 70-80 fekete gólyát számoltak össze, vonulásra készülnek.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Zoran Orcik/123rf.com
2018. szeptember 24.

Legalábbis szokatlan számban vannak jelen ott a hetekben: legalább 70-80 fekete gólyát számoltak össze, vonulásra készülnek.

A kisebb területre szoruló halak terített asztalt jelentenek a madaraknak (illusztráció)

 

A Kopáncsi-, a Montág- és a Királyhegyesi-pusztát magában foglaló Csanádi-pusztákon nem jellemző, hogy ilyen sok példány képviselteti magát a ritka fajból. A legnépesebb csapat, amit a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai megfigyeltek, 50 egyedből állt.


A jelenség hátterében az állhat, hogy a terület kedvező állapotban van. A Nagy-Zsombék nagy kiterjedésű szikes mocsarai különösen jó táplálkozóhelyül szolgálnak a gólyák számára. A Királyhegyesi-puszta szintén jó vadászterület, köszönhetően a közelmúltban elvégzett vizesélőhely-rekonstrukciónak - írja a nemzetipark-igazgatóság a weboldalán

 

A környék csatornáiban már kevesebb a víz, így könnyebben megtalálják a halakat a gólyák. Általában hajnalban és alkonyatkor táplálkoznak, napközben pedig a nagyobb kiterjedésű, nyílt gyepeken, szántóföldeken pihennek, ahol kevésbé kell számítaniuk a ragadozók támadására.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Drámai események a gemenci gólyafészekben

Sorban kelnek ki a fiókák a bekamerázott gemenci gólyafészekben

Megjött Sára is, Tóbiás párja a gemenci fészekbe

Fostos bugybókák huppognak a Csanádi-pusztákon

 

Cikkajánló