Előbújtak a kis zöld levelibékák

Levelibékahadak jelentek meg a Kis-Sárréten: idén jó sok fiatal példány vadászik a fűszálakra felkapaszkodva.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Szabó Ákos / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
TM
2023. június 26.

Levelibékahadak jelentek meg a Kis-Sárréten: idén jó sok fiatal példány vadászik a fűszálakra felkapaszkodva.

Botanikai felmérést végzett a Miska-réten a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, melynek során a dús növényzet mellett számos fiatal zöld levelibékát is meg tudtak figyelni – számolnak be róla a weboldalukon. A tavalyi száraz időjárás után az idei sok eső nemcsak a vegetációnak, hanem a békáknak is kedvezett.

A zöld levelibéka nemcsak dekoratív, de elképesztően jól mászik:

akár 20 méteres magasságba is fel tud kapaszkodni, és előszeretettel időzik a fák lombkoronájában.

Mindezt a bőrén képződő ragacsos váladék és az ujjain elhelyezkedő tapadókorongok teszik lehetővé. A védett kétéltűvel elsősorban vizes élőhelyeken találkozhatunk, de akár a kertünkben is megpillanthatjuk. Legfeljebb 5 centisre nő meg, és nemcsak zöld színű lehet, hanem szürkés vagy barnás is. Hasa fehéres, sárgás. Repülő rovarokkal táplálkozik. Régen időjósként használták: befőttesüvegbe helyezték egy létrácskával együtt, és ha a béka felmászott a legfelső fokra brekegni, akkor tudták, hogy eső várható.

A hímek hangját torokzacskójuk erősíti fel, amit előszeretettel használnak tavasszal, a nászidőszakban. A nőstény levelibékák pocsolyákba, tavakba, holtágakba rakják le 30-60 petéből álló, dió nagyságú petecsomóikat. Az utódok három hét múlva kelnek ki, és június végén, július elején alakulnak át. Télen fák gyökerei közé, mélyen az avartakaró alá húzódnak.

A zöld levelibéka természetvédelmi értéke 10 000 Ft. A természetes élőhelyek feldarabolódása és a vizek minőségének a romlása veszélyezteti.

Cikkajánló