Előzd meg a felújítással a költési időszakot

A nem megfelelően végzett épületfelújítások, fa- és bokorkivágások, oszlopkarbantartások súlyos természetvédelmi károkat okozhatnak.

Szerző:
MME
Fotó:
Nagy Károly / MME
facebook.com / MME budapesti csoportja / Skrionya Barbara
123RF.com
2019. február 13.

A nem megfelelően végzett épületfelújítások, fa- és bokorkivágások, oszlopkarbantartások súlyos természetvédelmi károkat okozhatnak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra is figyelmeztet, hogy a fecskefészkek leverése, a kilombosodott fás szárú növényzet megsemmisítése, a fehér gólyák fészkeinek eltávolítása nem csak törvénytelen, de olyan élőhelyrombolást jelent, ami rontja hazánk ellenálló képességét a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is.

 


A fecskeállomány az ezredfordulót követően összeomlott, több mint 50%-kal csökkent, melynek az egyik legfőbb oka a fészkek tömeges leverése, ami sokszor költési időszakban történik. Ez nemcsak törvénytelen, de szükségtelen is, mert a felújítást akadályozó fecskefészkeket az év más szakaszaiban el lehet távolítani, de csak a megfelelő engedély birtokában, és úgy, ha a közelben mesterséges fészket is elhelyeznek. Itt olvashatók a részletek.

 


A fehér gólyák fészkeit szintén tilos leszedni, vagy zavarni ezeket költési időszakban. Az oszlopokra épült, zárlatokozásuk és áramfogyasztásuk miatt veszélyes fészkek magasító állványra helyezésére a madarak zavarása nélkül, november 1. és március 31. között, közel fél év áll rendelkezésre. 

 


Rendkívül súlyos természetvédelmi károkat okoz az elektromos szolgáltatóknak, a vízügyi igazgatóságoknak, a települési közterületek és parkok üzemeltetőinek az a gyakorlata, mely a fák és bokrok tömeges ki- és visszavágását a tavaszi lombfakadást követő időszakra ütemezi - hangsúlyozza az MME a közleményében. A bel- és árvízkár megelőzését szolgáló csatorna- és hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózaton túlnövő fásszárú vegetáció visszavágása, a növényzet kezelése természetesen nélkülözhetetlen, ezek a munkák azonban az őszi, téli hónapokban közvetlen természetvédelmi kockázat nélkül is elvégezhetőek, ráadásul ekkor a munkavégzés logisztikai körülményei is jobbak.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Most látták másodjára ezt a madarat Magyarországon

Elkészült az idei téli sastérkép

Lelőtték Dórit, a jeladós nyári ludat

Néhány hete kelt ki a tojásból az erdei fülesbagoly

Idén minden eddiginél több a túzok

Cikkajánló