Elpusztult Lengyelország legidősebb tölgyfája

A 750 éves fa hat évvel ezelőtt megégett, azóta hiába próbálták megmenteni. Idén először már egyáltalán nem rügyezett ki és nem hozott új leveleket.

Szerző:
TM
Fotó:
rem49 / Wikipedia
2020. május 25.

A 750 éves fa hat évvel ezelőtt megégett, azóta hiába próbálták megmenteni. Idén először már egyáltalán nem rügyezett ki és nem hozott új leveleket.

A Szprotawa erdőben található, legidősebb lengyel tölgyfa – egyben az ország egyik legidősebb fája – most már végleg halottnak tekinthető, számolt be róla május 20-án a Notes from Poland nevű oldal. Sosem derült ki, mi okozta a tüzet 2014-ben, a fa viszont rettentően megsínylette: a tűzoltók erőfeszítései ellenére a nagy része megsemmisült, és a következő évben már csak az ágainak a negyedén hozott leveleket. Az utána következő években próbálkoztak locsolással, de nem tudtak már igazán életet lehelni belé.

A tölgyfát Chrobrynak, vagyis vitéznek, bátornak nevezték el Lengyelország első királya, I. (Vitéz) Boleszláv után. Túlélte a Német Lovagrend és a mongolok támadásait, Lengyelország felosztását és két világháborút. 28 méter magasra nőtt, a törzsének kerülete pedig 10 méteres lett. 2004-ben II. János Pál pápa megáldotta az egyik róla származó makkot. Az ebből származó fákat pápai tölgyeknek nevezik, és körülbelül 400 nő belőlük az országban..

A halott fa még mindig ott áll a helyén. Az elmúlt években hajtásokat vettek róla, hogy valamilyen formában megőrizzék, így lehetségessé vált a vegetatív szaporítása. Hat kis hajtást el is ültettek tavaly a fa közelében.

Forrás: Notes from Poland

Cikkajánló