Elszabadul a nyár!

Csukd be egy pillanatra a szemed, és képzelj el egy zsongó vízpartot!  

Szerző:
Turizmus Zrt. Szponzorált cikkk
Fotó:
Turizmus Zrt.
2013. június 13.

Csukd be egy pillanatra a szemed, és képzelj el egy zsongó vízpartot!  

Zsibongó gyerekhad és lubickoló családok a vízben, vidám fiatalok a csúszdákon, olvasgató nagyszülők az árnyékban. Hallod a zsongást? Este nyüzsgő fesztiválok, átütő orgonakoncertek, könnyed színházi esték, finom borok és helyi ételek… Érzed az illatukat?

 

 

Köszöntjük a Nyári Zsongásban, amely nem is szólhat másról, mint a vízpartról, a fesztiválokról és a kultúráról - tetszés és ízlés szerint váltogatható arányban.

 

Hiszen e három kikapcsolódási forma kéz a kézben jár, s szinte érezzük a nyár zsongását: koncertek a Balaton partján, kenuzás Tokajról Rakamazra a Hegyalja Fesztiválon, strandolással egybekötött kerékpártúra a Pákozdi Katonai Emlékhelyre… Élményeinket összeköti a nyár és az a sokszínű élményvilág, amelyet Magyarország nevezetes épületeinek felfedezése, az országszerte tomboló zenei és színházi fesztiválok sodró lendülete, a vízpart fáinak árnya vagy a fürdőzésre csábító tavak, folyók világa táplál.

 

Vár minket a Balaton, a Velencei- és Tisza-tó, a Duna, a Tisza, a Dráva, a Bodrog és a többi folyónk, tavunk. A fesztiválok számtalan érdekességgel csábítanak, az igazán rangos komolyzenei élménytől a laza nyáresti buliig, akár eldugott apró falvakban, akár nemzetközi hírű nagyszínpadokon.

 

A Nyári Zsongás színes és pezsgő - e kiadványban megtalálja a Budapesti Nyári Fesztivált, de az „Európa legjobb közepes méretű fesztiválja 2012” címmel kitüntetett Balaton Soundot, avagy az Operát és a romkocsmákat is. Ám ha pihenésre vágysz inkább, vagy a „lendületet” a szabadban szeretnéd folytatni, tippeket kaphatsz jet skizéshez, madármegfigyelő kenuzáshoz, de ellátogathatsz Tihanyba zarándokként, netán egy Harley nyergében is.

 

Induljunk hát együtt, irány a nyár!


Először természetesen a Balatonra, ahol egész évben bátran válogathatunk az aktív programokból.
Mindenekelőtt ott van maga a tó - a hatalmas, naponta változó színvilágú, gyönyörű, tiszta, hullámzó víz, a friss szellő és az igazi balatoni levegő. A tavat körülölelő, északon hegyekkel, erdőkkel szabdalt, míg délen dombos és síkvidéki táj változatos mozgásra és kalandra csábít.

 

 

Ha drótszamárra pattanunk, a 210 km hosszú Balatoni Bringakörúton a tavat teljes egészében körbekerékpározhatjuk. A régiót behálózó bakancsos túraútvonalakon eljuthatunk a Balaton-felvidék békét sugárzó, idilli kis falvaiba, a Nyugat-Balaton pompás panorámát kínáló hegytetőire vagy a Kis-Balaton vadregényes vidékére is. Ha a hagyományostól eltérően, egy kissé szokatlan módon szeretnénk felfedezni e vidék szépségeit, választhatjuk akár a sétarepülést, a hőlégballonozást, de egy kajaktúrát vagy az extrémebb kitesurföt is. Ha nem szokványos felfedezésre vágyunk, ügyességünket egy elektromos járgány, a segway „fedélzetén” állva is kipróbálhatjuk. Balatonudvariban és Balatongyörökön mesés fekvésű golfpályán gyakorolhatunk, és akik még bírják szusszal, azokat a kalandparkokban drótkötél- és ügyességi pályák várják. Természetesen a balatoni bobpályáját is felkereshetjük.

 

A Balaton 365 napon át kínál élvezetes programokat, de igazi arcát nyáron mutatja meg.

 

Második állomásunk legyen talán Európa egyik legmelegebb állóvize, a Velencei-tó, amelynek különlegessége nemcsak az, hogy évente 2050 órán át szikrázóan süt a nap, hanem az, hogy a rengeteg oldott ásványi anyagnak köszönhetően strandolás közben is enyhíthetjük reumás fájdalmainkat. Minderre lehetőségünk van a 7 szabad és a 9 fizetős strand bármelyikén. A tó strandjai közül választhatunk tematikus módon, így hangulatunkhoz vagy érdeklődési körünknek megfelelőt is találhatunk - ökológiai szemléletűt, strandröplabdásat, 1977 óta működő könnyűzenei koncerteset, dance-eset, nyári játékokkal és zenés estekkel csábítót, esetleg vízi várasat vagy drótszamarasat. Utóbbi különlegessége a kerékpáros szolgáltatások teljes tárháza, úgymint „bringás sárga angyal”, a kerékpármosás, avagy a „ha elfáradtál, hazaviszünk”-szolgáltatás, amely sokszor igen hasznos lehet. A 29 km-es tavi kört kisgyermekes családok is nyugodt szívvel vállalhatják. Az út során feltétlenül látogassunk el az északi parti katonai emlékhelyre. A fáradt test és a lélek további „ápolására” ajánljuk a helyi specialitásokat, például egy jellegzetes fogasfilét a zamatos agárdi pálinkák és a pázmándi borok társaságában, melyeket legjobb a parton elfogyasztani.

 

 


Hasznos információk
Budapest környéke

Végül keressünk strandolási lehetőségeket Budapesten és környékén, ahol igazi gyöngyszemekre lelhetünk! Kirándulásunkat kezdhetjük a Dunakanyarban, ahol Szentendrén, Dunabogdányban vagy éppen a Bánki-tónál strandolhatunk kedvünkre. Szentendrén hatalmas ősfák árnyékában pihenhetünk, de elmehetünk egészen Leányfaluig is, ahol a lubickolás után a Dunakanyar túrái és kulturális programjai várnak bennünket. Vehetjük utunkat Dunabogdány felé, ahol a kellemes, homokos strandon - motorcsónakmentes övezetben - nyugodtan napozhatunk, és élvezhetjük a csodálatos természet adta látványt. Akik igazi kuriózumra vágynak, azoknak mindenképpen a Bánki-tó az ideális helyszín, ahol a kijelölt fürdőhelyeken varázslatos környezetben élvezhetjük a térség nyugalmát és a természet közelségét. Budapesttől délre keressük fel a Rukkel-tavat, ahol vízibiciklizhetünk, csúszdázhatunk és kempingezhetünk, így kiélvezve a SZÉP-kártyánk adta lehetőségeinket is. Budapesttől 27 kilométerre találjuk a Délegyházi-tavakat, ahol fürdeni és horgászni is kiválóan lehet, továbbá különböző vízi sportokat is kipróbálhatunk.

 

 

 

A cikk a Magyar Turizmus Zrt. szponzorált írása. 

 

 

 

 

 

 

 

Cikkajánló