Elveszettnek hitték, most felbukkant Afrikában

Negyedéves hallgatás után január végén ismét küldött adatokat az eltűntnek hitt kanalasgém jeladója. Most éppen megszokott tunéziai telelőhelyén tartózkodik.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2024. február 13.

Negyedéves hallgatás után január végén ismét küldött adatokat az eltűntnek hitt kanalasgém jeladója. Most éppen megszokott tunéziai telelőhelyén tartózkodik.

A J278-as tojó kanalasgémet 2018 márciusában a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben lévő tömörkényi Csaj-tavon fogták be. A szakemberek szerint ez a madár a befogása idején már biztosan több mint négy éves volt, ennek megfelelően jelenleg legalább tíz éves lehet – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján.

Hogy ismét érkezett üzenet a madár jeladójáról, azért örvendetes hír, mert utoljára 2023. október 12-én, Szicíliából küldött jelet a GPS-készüléke, majd negyedéves bizonytalanságot követően a jeladó rácsatlakozott a 2G-hálózatra, és 2024. január 26-án elküldte a J278 kódnéven emlegetett kanalasgém vonulásának hiányzó részleteit és a telelésének a koordinátáit is.

A Csaj-tavon befogott madár őszi vonulását eddig hat, a tavaszit pedig öt alkalommal követték végig a szakemberek. Ezek alapján elmondható, hogy a J278 egy rutinos egyed.

Jellemző rá, hogy telelőhelyéhez és fészkelőhelyéhez is hűségesen ragaszkodik.

Tunéziában a hat telelési szezonban mindig Djaziret Kneiss térségében táplálkozott, ahogy most is innen küldött jeleket. Fészkeléskor a Csongrád-Csanád vármegyében lévő, Felgyőhöz közel eső nádasokat használja évről évre. A területen a kanalasgémek fészkeléséről korábban nem volt tudomásuk a nemzeti parkos ornitológusoknak, így ennek a kolóniának a megtalálása a jeladózásnak köszönhető.

Azt is érdekes látni, hogy nemcsak a fészkelőhelye van szinte méterre pontosan ugyanott évről évre, de a táplálkozóterületei is „bejáratottak”: gyakran látogat kisebb tavakat és vízállásokat, amelyeket más kanalasgémek nem látogatnak tömegesen.

Kiemelt oltalom

A kanalasgém (Platalea leucorodia) a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 500 000 Ft. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel e pompás madár - besorolása LC (Least Concern), azaz „legkevésbé aggasztó helyzetű”.

Cikkajánló