Megfigyelték hazánk legidősebb kanalasgémjét

A madár még fiókakorában, 2004-ben, a tömörkényi Csaj-tavon kapott gyűrűt. Most nem messze innen látták.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép
illusztráció)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2022. március 31.

A madár még fiókakorában, 2004-ben, a tömörkényi Csaj-tavon kapott gyűrűt. Most nem messze innen látták.

A legidősebb, azaz 18 éves, visszatalált gyűrűs kanalasgémet március 20-án a Tömörkény melletti Csanyteleknél, a Síróhegyi-halastavaknál figyelte meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre. A madár a teleket Olaszország északi részén, a Velencei-lagúnákon szokta tölteni, ott többször is találkoztak már vele, és színes gyűrűjének köszönhetően felismerték. Most visszatért Magyarországba a telelésből, és egy nagyjából 50 egyedből álló csapatban észlelték.

A világon először a Magyar Királyságban kezdtek kanalasgémeket gyűrűzni 1908-ban, hogy kiderüljön, merre vonulnak ezek a társas életmódot folytató madarak – számol be róla a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. Amíg fémgyűrűket használtak – 2002-ig – addig csak kézből lehetett leolvasni a gyűrűzött példányok számát, legtöbbször akkor, ha már elpusztultak, így ezek nagyon kevés információt szolgáltattak a madarakról.

2003-tól azonban nagyméretű, színes gyűrűket használnak, amiket akár 300-400 méteres távolságból, távcsővel el lehet olvasni. Egy-egy egyedet több tucatszor látnak az élete során, ami közelebb visz minket a faj viselkedésének megértéséhez.

Így kideríthető, hogy a Kárpát-medencében hogyan használják a vizes élőhelyeket, hová térnek vissza fészkelni, hol telelnek, vonulás közben milyen útvonalakat használnak, hol állnak meg pihenni és táplálkozni

– írják.

Innen tudjuk a következőket:
- a kanalasgémek többsége Tunéziában és Olaszországban telel,
- de megfordultak már Törökországban, Görögországban, Líbiában, Algériában, sőt, a Szaharától délre, Szudánban, Nigériában, Nigerben, Maliban, Mauritániában és Szenegálban is.

Az idei aszályból arra is lehet következtetni, hogy valószínűleg szomorú év vár nemcsak a kanalasgémekre, de a többi vízimadárra is, már ami a költést illeti. A tavak, vízállások szárazak vagy csak kevés víz van bennük, így a madarak táplálékául szolgáló gerinctelenek, kétéltűek és halak is hiányoznak belőlük.

Cikkajánló