Engedélyt kaptak a szúnyogírtásra Gemencen

Ezen a héten már megkezdheti a gemenci erdőgazdaság az ártéri erdő egy részén a szúnyogok gyérítését.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Charlie Hun
2014. június 19.

Ezen a héten már megkezdheti a gemenci erdőgazdaság az ártéri erdő egy részén a szúnyogok gyérítését.

Sipos Sándor, a Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és műszaki igazgatója tájékoztatása szerint a társaság megkapta a természetvédelmi hatóság engedélyét a szúnyoggyérítésre, amit nem légi, hanem természetvédelmi okból földi permetezéssel, 5-10 méter magasságig végeznek majd el.


A gyérítést elsősorban erdészházak, vadászházak környezetében, néhány nagyobb vadföldön, illetve a turisták által látogatott részeken végzik. Így a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ teljes területén, a keselyűsi központban, Karapancsán, Dusnokon, a bédai vadászház környékén csökkentik a rovarok számát - tette hozzá.

 


A beavatkozás a 20 ezer hektárnyi ártéri területből mintegy 400-500 hektárt érint, a 8-10 napos művelet költsége, amelyet szükség szerint megismételnek, alkalmanként megközelíti az egymillió forintot.


Májusban két kisebb árhullám feltöltötte az árterületeket, majd az elmúlt napok viszonylag meleg időjárása is kedvezett a szúnyogok szaporodásának. Az erdőgazdaság dolgozóit egyéni szúnyogriasztóval, zárt munkaruhával, szükség esetén szúnyoghálós védősapkával látják el.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Interaktív élményparádé Gemencen
Rekordgyorsasággal érkeztek meg a fekete gólyák a Gemenci erdőbe
 

Cikkajánló