Építészeti versenyen indul a Galyatető Turistacentrum

A szavazatoddal te is beleszólhatsz, hogy melyik épület legyen a győztes a 2016-os Média Építészeti Díja (MÉD) versenyen. Idén a közönségdíjas jelöltek között a Galyatető Turistacentrum is szerepel.

Szerző:
TM
Fotó:
Bujnovszky Tamás
Tassy Márk
2016. november 18.

A szavazatoddal te is beleszólhatsz, hogy melyik épület legyen a győztes a 2016-os Média Építészeti Díja (MÉD) versenyen. Idén a közönségdíjas jelöltek között a Galyatető Turistacentrum is szerepel.

 

A Média Építészeti Díjának (MÉD) két kategóriája van: épületek és tervek. A két kategóriában két díjért lehet versenyezni. Az egyik elismerést a média képviselői ítélik oda a legizgalmasabb alkotásnak, a másikat a közönség dönti el szavazás alapján. Az Építészfórum oldalán, valamint Facebookon is szavazhatsz a jelöltekre november 28-án 14 óráig. A 2016-ös Média Építészeti Díja közönségdíjáért a Galyatető Turistacentrum is jó eséllyel indul. Nem mellesleg tavaly a Galya-kilátó lett az épületkategória és a közönségszavazás győztese is.

 Az Építészfórum weboldalán ide kattintva szavazhatsz. Lejjebb görgetve az „ÉPÜLETEK - Média Építészeti Díja 2016” felirat alatt add meg az ímélcímed! Ezután 1-től 10-ig értékelheted az építményeket. Az oldal legalján a „Folytatás” gombra kattintva juthatsz tovább. Az értékelés végeztével nyomd meg a „Küldés” gombot, így már a te szavazatod is bele fog számítani a végeredménybe.

 Facebookon is szavazhatsz, ehhez kattints ide! Minden lájk egy pluszponttal növeli a kedvenced esélyeit, ami hozzáadódik az Építészfórumon elért eredményéhez. A hét legjobb épület és terv közül egy újságírókból álló zsűri fogja kiválasztani a nyerteseket az Uránia Nemzeti Filmszínházban december 11-én 17 órától.

 

 

Galyatető Turistacentrum
A turistacentrum épületét eredetileg azzal a céllal emelték 1938-ban, hogy a galyatetői Nagyszálló kialakítása előtt kipróbálhassák, milyen módon célszerű felépíteni a javarészt andezitből álló falakat. A létesítmény számos funkciót töltött be az évek során: volt építési iroda, a hotel személyzetének a szállása, pékség, síkölcsönző, iskola és kocsiszín is, ám az utóbbi időben kihasználatlanul állt. Felújítását Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron építészek tervei alapján végezték. Az épület földszintjén családias közösségi tér található, és étterem üzemel, valamint itt helyezkedik el az akadálymentesített szoba is. Az első emeleten 5 darab 2-4 ágyas, különálló fürdőszobával ellátott szobában térhetnek nyugovóra a vendégek, a második szintet pedig a nagy dormitórium uralja. Az egy légterű helyiségben összesen 32-en férnek el a négyesével elszeparált emeletes ágyakon. Kint sátrazni is lehet, az erre alkalmas területen körülbelül 10-15 sátor felverésére van lehetőség. Az épület udvarán találunk zárható szekrényeket, illetve vizesblokkot, a zarándokokat pedig az elmélyülésre alkalmas csendes helyiség várja.
 

 

A Galyatető Turistacentrum újjászületésének mozgóképes krónikája from Turistamagazin on Vimeo.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Mindenkit levesz a lábáról a Galya-kilátó és a Galyatető Turistacentrum 

Nemzetközi építészeti díjat söpört be a Galya-kilátó

A 2015-ös MÉD közönségdíjasa a Galya-kilátó lett

 

 

Cikkajánló