Erdei ösvények, amelyeken egy percig sem fogsz unatkozni

Ha nemcsak egy szimpla kirándulásra vágysz, hanem szívesen felfűznéd a kiruccanást egy adott tematikára, vagy biztos akarsz lenni benne, hogy útközben lesz mit megcsodálni, esetleg a gyerekeket szeretnéd lekötni, egy érdekes tanösvény lehet a legjobb választás. 

Szerző:
Hidvégi Brigitta
Joó Annamária
Fotó:
HPNI
Pákozdi Hajnalka
Gulyás Attila
Tassy Márk
2019. június 10.

Ha nemcsak egy szimpla kirándulásra vágysz, hanem szívesen felfűznéd a kiruccanást egy adott tematikára, vagy biztos akarsz lenni benne, hogy útközben lesz mit megcsodálni, esetleg a gyerekeket szeretnéd lekötni, egy érdekes tanösvény lehet a legjobb választás. 

1. Madárbarátok kedvence - Tisza-tavi vízi sétány és tanösvény

 

 

Ahogy a nevéből is sejthető, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság fennhatósága alá tartozó tanösvényben az az extra, hogy magán a tavon vezet. Egy 1500 méter hosszú pallósoron sétálva veheted szemügyre a vízi élővilágot, az utat pedig tájékoztató táblák és madármegfigyelő házikók szegélyezik. Utóbbiból lehetőség nyílik távcsővel is körbenézni. A változatos növényvilág egyik leggyakrabban felbukkanó tagja a védett sulyom, de tündérfátyolt és sárga vízitököt is láthatsz. A gazdag halfauna mellett természetesen a madárvilág a leginkább említésre méltó: közel 200 fajt figyeltek már meg a területen, ebből 73 fészkel is itt. Kócsagokkal, kanalasgémmel, kis kárókatonával és akár rétisassal is találkozhatsz, vonulás idején pedig előfordul, hogy akár 80-100 ezer madár van jelen egyszerre a tavon (zömével réce- és lúdfajok). A tanösvényt csónakkal lehet megközelíteni a nemzetipark-igazgatósággal szerződött kikötőkből vagy a poroszlói kishajójárattal. A sétány babakocsival is végigjárható.

 

 

 

2. Források és lápok vidékén - Fényes tanösvény

 

 

Ha Tatára gondolunk, elsőként a vár és az Öreg-tó, esetleg a műromokkal díszített angolpark ugrik be, pedig a városban más érdekes látnivaló is akad. Ilyen a 2015-ben átadott Fényes tanösvény is, amely 18 állomáson mutatja be a Fényes-források vidékének természeti látnivalóit. Az itteni forrásokból enyhén szénsavas, 20-22 Celsius-fokos víz tör fel; a Tatabánya környéki szénbányászat befejeztével, a kétezres években „éledtek újra”. A lápos területen - ahol a mindössze 1350 méter hosszú, de annál izgalmasabb tanösvény vezet - többek között tündérrózsákat, boglárkákat lehet megcsodálni. A helyet kedvelik a madarak is: egész évben itt él a vízityúk, szürke gémet és nagy kócsagot is látni, nyári időszakban találkozhatunk kis kócsaggal és bakcsóval, télen pedig kis kárókatonával. A függőhíd és a kilátó a gyerekek kedvence, a látványmedence vizén pedig csónakázni is lehet. Tavaly, a Föld napján egy fotóslest is átadtak a tanösvényen.

 

 

 

3. Kőtengeren át a Balaton-felvidéken - Theodora-Kékkő tanösvény

 

 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a Balatonnál nem csak strandolni érdemes nyáron. Ha szívesen színesítenéd a nyaralást a kirándulás mellett geológiai és kultúrtörténeti érdekességek felcsipegetésével is, a Szentbékkálla közelében lévő Kereki-farmtól induló tanösvény jó választás lehet. Útközben felhagyott kőbányát és kialudt tűzhányót is láthatsz, megismerkedhetsz a kisfaludi szőlő- és bortermeléssel, megtudhatod, hogyan használták a köveket a népi építészetben, de az egyik legizgalmasabb állomás minden bizonnyal a Szentbékkállai-kőtenger lesz. Amit ott látsz, nem más, mint a hajdani Pannon-tenger megkövült üledéke - bár ha kisgyerekkel mész, őt valószínűleg inkább kalandparkra fogja emlékeztetni a zegzugos sziklarengeteg. A 8 kilométeres, 15 állomásos körtúrát 2006-ban építették ki, idén pedig kisebb felújításon esett át. A tanösvény egyébként az Országos Kéktúra nemrégiben módosított útvonalával is egybeesik. Ha hosszabb túrát tennél, végigjárhatod az ugyanilyen hosszú, közeli Theodora tanösvényt is, amelyet az Idő ösvénye köt össze a kiindulóponttal.

 

 

 

4. Járj ott, ahol a madarak repülnek - Lombkorona-tanösvények

 

 

Lombkorona-tanösvényből egyre több van az országban, az egyik leglátványosabbat 2017 tavaszán adták át Kaszón. A 124 méter hosszú falétesítmény 9,5 méter magasan vezet az ágak között, ahol interaktív táblák, játékok segítségével ismerhetik meg a látogatók az erdei életközösséget. Kialakítottak pihenőt, egy „láthatatlan lest” és egy függőhidat is. Utóbbit előzetes bejelentkezést követően nyitják meg. A makói Maros-parton már 2013 óta létezik egy látványos, 190 méter hosszú lombkorona-tanösvény, amely kilátóval, illetve egy negyven méter hosszú csőcsúszdával csábítja a kirándulókat, és ha már Makóról van szó, az építményre középtájt egy jellegzetes, hagyma formájú kupolát is helyeztek. Madárperspektívából Lengyel-Annafürdőn is megcsodálhatod a tájat. A rövid sétány a háromszintes Sasfészek-kilátóba vezet, a közelben pedig erdei játszótér is található. Gyomaendrődön szintén kilátóval kombinálták a lombkorona-tanösvényt, itt a felső szinten panorámateleszkóppal nézhetsz körbe.

 

5. Gemenc kincsei - Molnárka tanösvény

 

 

A Gemenci-erdő már önmagában is jó hívószó egy kirándulásra, de a Molnárka tanösvény gyerekkel biztosan nyerő túracélpont. A tanösvény rövid, de annál érdekesebb. Hossza 2,2 kilométer, és egy óra alatt tényleg bejárható. Az információs táblák és a természet viszont olyannyira látványos, hogy akár több órát is eltölthetünk bóklászással, nézelődéssel anélkül, hogy egy percig is unatkoznánk. 11 állomáson át a tanösvény kabalafigurája, Molnárka kíséri végig a látogatókat, és ontja az információkat a Gemenci-erdő élővilágáról, látnivalóiról. Találunk itt madármegfigyelő tornyot a Malomtelelő-tó partján, ahonnan, ha szerencsénk van, akár rétisast és fekete gólyát is láthatunk. Az ártéri erdőket bemutató tábla mellett pedig egy különleges „facélzó készüléket” is kipróbálhatunk, amellyel a környező fákat ismerhetjük meg közelebbről. A tanösvény egész évben felkereshető, de árvizes időben nem látogatható. Megközelíthető a Gemenci Állami Erdei Vasút menetrend szerinti járataival Malomtelelő vagy Lassi megállóból, míg gyalogosan vagy kerékpárral az árvédelmi töltés felől, a kék kereszttel jelzett úton.

 


A cikk megjelent a Turista Magazin 2017. augusztusi számában.

 

A KORÁBBI MAGAZINOKAT ITT LEHET MEGRENDELNI.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Túrák, amelyeket a gyerkőcök is imádni fognak 

Itt érdemes kirándulni gyerkőccel

Mi is újra gyerekek lettünk a Gyadai Tanösvényen 

A Jági-tótól a pilisszentiváni képkövekig

Hullámtéri séta - Halásztelki tanösvény
 

Cikkajánló