Erdei séta és pingpong receptre?

Budapest XII. kerületében egyes háziorvosi praxisokban már nemcsak gyógyszert, de bizonyos mozgásformákat is felírhatnak az orvosok receptre.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
2022. december 2.

Budapest XII. kerületében egyes háziorvosi praxisokban már nemcsak gyógyszert, de bizonyos mozgásformákat is felírhatnak az orvosok receptre.

Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában már évek óta bevett gyakorlat, hogy az orvosok nemcsak gyógyszert, de az adott problémára javasolt mozgást is felírhatnak receptre a betegeknek. A zöld recept ugyanúgy néz ki, mint a hagyományos rózsaszín, csak ezen nem a gyógyszerek neve szerepel, hanem a javasolt sporttevékenységé, ami lehet például hangulatjavító, keringést fokozó vagy épp valamilyen stresszcsökkentő mozgásforma.

Az országban ebben a formában elsőként a Hegyvidéken kezdődött meg idén márciusban a zöld recept tesztelése a Zöld Környezet és Egészség projekt keretében. A receptet a háziorvosok állítják ki, s a beteg fizikai állapotának és szükségleteinek megfelelő ingyenes szabadtéri mozgásformákat tartalmazza személyre szabottan.

Ez lehet például egy erdei séta a Normafánál, koordinációt fejlesztő asztalitenisz, hangulatjavító zumba vagy petanque a Gesztenyéskertben.

Miután az orvos receptre felírta az adott mozgásformát, a páciensnek nincs más dolga, mint hogy felkeresse a kijelölt sétákat, tornaalkalmakat vagy egyéb helyszíneket, ahol szakemberek segítik a feladatok elsajátítását. Mivel ezek többségében csoportos események, így a mozgás jótékony hatásai mellett a közösségi élmény is hozzájárul a résztvevők mentális és fizikális állapotának javulásához.

A 12. kerületben a parkokat, erdőket, réteket hamar el lehet érni, és a Zöld Recept Programmal arra szeretnék ösztönözni a lakókat, hogy használják ki a kerület kivételes adottságait saját egészségi, mentális és fizikai állapotuk javítása érdekében.

A program közvetlenül kapcsolódik az Aktív Hegyvidék Programhoz, amely számos ingyenes testmozgást, például futást, tornát és túrázást kínál a helyi lakosoknak a kerületben. A programban számos egészségügyi intézmény, kórházak, szakrendelők, továbbá szabadtéri mozgást, tematikus sétákat kínáló szolgáltatók is részt vesznek.

További részletek a Zöld Recept Programról: hegyvideksport.hu

Cikkajánló