Erdő és ökológia - A Lengyel-Annafürdő Erdei Iskola

Ha röviden kellene jellemezni a Lengyel-Annafürdőn található erdei sulit, leginkább a környezettudatosság és az erdészet jelentőségét lehetne megemlíteni. Természetesen az intézmény céljai között is kiemelt helyen szerepel ennek a két momentumnak a kommunikálása: az itt kiránduló gyerekek szemléletmódját a környezetbarát technológiák megismertetésével és erdészeti tudnivalókkal is bővítik.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt
2014. szeptember 28.

Ha röviden kellene jellemezni a Lengyel-Annafürdőn található erdei sulit, leginkább a környezettudatosság és az erdészet jelentőségét lehetne megemlíteni. Természetesen az intézmény céljai között is kiemelt helyen szerepel ennek a két momentumnak a kommunikálása: az itt kiránduló gyerekek szemléletmódját a környezetbarát technológiák megismertetésével és erdészeti tudnivalókkal is bővítik.

Az erdei iskola színes, barátságos honlapján már első pillantásra látszik, hogy itt a középpontban bizony a gyerekek állnak. A weboldalon közvetlenül őket szólítják meg, és a látogatók akár kedvcsináló virtuális sétát is tehetnek az intézmény területén, bekukkanthatnak a szobákba és nézelődhetnek az udvaron.


Az erdei iskola a Tolnai-hegyhát déli részén, a Turisztikai és Természetismereti Központban, egy közel száz hektáros park közepén terül el. Működését 2002-ben kezdte meg, azóta elnyerte az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztály illetve a Környezetvédelmi- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) minősítéseit, 2011-ben pedig „Az év ökoturisztikai létesítménye” pályázaton harmadik helyezést ért el. A gyerekek legnagyobb örömére az erdei iskola épületétől 5 perc sétára vadasparkot létesítettek, udvarán pedig szabadtéri kemence, tűzrakóhely, erdei játszótér és interaktív természetismereti kiállítás található. Az intézmény számos környezetbarát technológiát alkalmaz, többek között szelektív hulladékgyűjtőt, komposztálót, napkollektort és szélerőgépet.


Az épülettől 6 kilométerre található a Szentkúti Kunyhó, Ökoház, amely a hagyományos kisparaszti gazdálkodást mutatja be modern, környezetbarát megoldásokkal. Állatsimogatót is létrehoztak a területen, amely libáknak, kacsáknak, nyulaknak és kecskéknek ad otthont. Az Ökoház remek helyszíne lehet környezetvédelmi, kézműves és hagyományőrző táboroknak.

 

 

Az intézmény már az óvodás korú gyerekek számára is izgalmas programokat kínál.


Az erdei iskola más intézményekkel szemben az általános környezeti oktatási célokon túl a legnagyobb hangsúlyt az erdészeti ismeretek közvetítésére fekteti. Az erdő életközösségének, funkcióinak, hozamainak és szolgáltatásainak bemutatása mellett a gyerekek megismerhetik az erdész munkáját, betekintést nyerhetnek az erdészet történetébe, a történeti ökológiába, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás rejtelmeibe.


Az intézmény már az óvodás korú gyerekek számára is izgalmas programokat kínál. A kisebbek belekóstolhatnak a nemezelésbe illetve a fajáték készítésbe, megismerhetik a vadaspark állatait és a környék növényeit, valamint ellátogathatnak a közeli kilátóhoz is. Az iskola bejáratától indul a 2,5 kilométer hosszú Hunyor tanösvény, amelyen végigsétálva a kirándulók megismerkedhetnek Lengyel-Annafürdő vadregényes tájaival. Az erdőgazdálkodás bemutatását szolgálja a Szarvasbogár és az Örökerdő tanösvény a Tolnai-hegyhát természetszerű erdőtársulásaival. Ezen kívül fedett, kültéri foglalkoztató-helyeken, a szabadtéri kemencénél, a közeli pataknál és az erdei pihenőtónál, illetve az interaktív foglalkoztató teremben is változatos programokra kerül sor.


A lehetőségek tárházából nem hiányozhat az éjszakai túrázás, a lovaskocsizás, a bringázás, a perecsütés, az agyagozás, a vadles és a tájfutás sem. A természetismereti és környezetvédelmi foglalkozások alkalmával a gyerekek megtanulnak tájékozódni a térképen, megismerkedhetnek a környéken élő növényekkel és állatokkal, az ivóvíz fontosságával és a hulladékgazdálkodás mikéntjével is. Számtalan kézműves program várja a gyerekeket: közreműködhetnek perec-, illetve kenyérsütésben, korongozhatnak és termésképet készíthetnek, és saját kezűleg készíthetnek csuhébabát vagy fajátékot.

 

 

 Természetismereti és környezetvédelmi foglalkozások

 

Mi vár rád az erdei iskolában?
- Vadaspark, parkerdő, tanösvények, kézműves kuckó, kültéri foglalkoztató, kilátó, erdei pihenőtó
- 43 fő elhelyezésére alkalmas épület (2 x 8, 1 x 4, 1 x 23 férőhelyes szobák)
- 6 fős vendégház (2 x 3 férőhely)
 
 

 

Ezekbe kóstolhatsz bele…
- Térképismeret
- Ismerkedés a megújuló és nem megújuló erőforrásokkal, szennyvízkezelés alternatívái, hulladékgazdálkodás
- Vályogvetés, vesszőkerítés készítés, nemezelés, csuhéból baba és virág készítés, terméskép és fajáték készítés, perec és kenyérsütés, agyagozás, korongozás
- Bicikli- és gyalogtúrák, éjszakai túrák, vadles, tájfutás, lovaskocsi és lovasszán túrák
 
 

 

Kapcsolat

 

Turisztikai és Természetvédelmi Központ
7184 Lengyel, Annafürdő 176.
annafurdo@gyulajzrt.hu
309470898, 74482487
Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.
7090 Tamási, Szabadság u. 27.

Az erdei iskola saját honlapja ide kattintva érhető el, ez pedig az intézmény Facebook oldala

 

 

 

 

Cikkajánló