Erzsi már 6000 méteren jár

Az alaptábor kiépítését követően, vélhetően az előrejelzett csapatékos idő miatt, a tervezettnél néhány nappal később érte el a magyar hegymászónő az előretolt alaptábort.

Szerző:
DBS
KG
2013. szeptember 19.

Az alaptábor kiépítését követően, vélhetően az előrejelzett csapatékos idő miatt, a tervezettnél néhány nappal később érte el a magyar hegymászónő az előretolt alaptábort.

Mintegy 9 órás kemény menetelést követően, Erzsébet megérkezett az ABC-be, azaz az előretolt alaptáborba. A felszerelést szállító jakok csak másnap érkeztek meg. A tábor kiépítése és felszentelése azóta megtörtént. A felszentelés az úgynevezett puja szertartás, melynek során egy helyi szerzetes megáldja a felszereléseket, hogy ne történjen baj. A szertartás keretében kiengesztelik a hegyek istenét és addig nem megy senki a hegyre, míg a táborszentelés meg nem történik. Ezt rítust a nyugati mászók is tiszteletben tartják.

 

Időközben az idő is jobbra fordult a térségben, így Erzsi megkezdheti a továbbhaladást felfelé, a mászóserpák pedig megkezdték a fix köteleket kiépítését a hegyen. Rendszerint oda szoktak fix kötelet rögzíteni, ahol a terepviszonyok ezt indokolttá teszik. Főleg azokon a helyeken, ahol a biztonság érdekében, kötélbiztosítással lehetne csak továbbhaladni. Ezeken a részeken így többen, többször is áthaladnak fel- és lefelé is.

 

Hegymászónkról mostanában csak kevés hírt kapunk, ennek vélhető okairól Kunos Gábor munkatársunkat, az expedíciónak Magyarországról folyamatosan időjárási adatokat szolgáltató tapasztalt hegymászót kérdeztük. Gábor elmondta, hogy az Erzsivel való kommunikáció - a még itthon megbeszélthez képest - nehézkesnek bizonyul. A műholdas telefonjára küldött időjárási előrejelzésekre nem reagált, nem igazolta vissza azok beválását sem, pedig a további pontosítások érdekében erre szükség lenne. Egyébként is valami gonddal küszködhet, mert szeptember 8. és 14. között egyáltalán nem adott magáról hírt, persze lehet, hogy nem is volt közölni valója.

 

 

Gábortól azt is megtudtuk, hogy nagyobb mennyiségű csapadékot hozó felhő érkezett a Himalája térségébe, mely pénteken jelentősebb havazást okozhat a hegy magasabb régióiban. A felszakadozó felhőzet időnként napsütéses napokat eredményezhet az elkövetkező napokban, de a jövő hét közepétől ismét csapadékosra fordulhat az idő. A jelenlegi tartózkodási magassághoz képest nincs nagyon hideg, napközben a fagyhatár 5000-5500 méteren van, és a csúcs környékén is “csak” minusz 20 fok körül van a hőmérséklet. A szél, ami a mászók mozgásának legnagyobb ellenfele, most dél-nyugati, így ez az ő esetükben a hegy északi oldalán annyira nem hátráltató.

 

Erzsébet vasárnap elérte az 5800 méter magasan található “depó” tábort, ahová már neki kell felvinnie a felszerelését. A csúcstámadásig még további három tábort kell létrehoznia a magyar hegymászónőnek. Reméljük, hamarosan hírt adhatunk a következő tábor kiépítéséről, amely már 6700 méter magasan lesz.

 

Korábbi cikkünket itt olvashatjátok!

Cikkajánló