Európa egyik legnagyobb madárszobra, a tatabányai turul

A történelmi emlékhelyként számon tartott szobor méreteit tekintve igencsak figyelemreméltó. A honfoglalás ezredik évfordulója alkalmából állították, és azóta Tatabánya jelképévé vált. A turultól tanösvény is vezet a Szelim-barlangig.

Szerző:
TM
Fotó:
Panoramio / MariBell
Gulyás Attila
Nógrádi Attila
Panoramio / Lóránt Orbán
2017. április 3.

A történelmi emlékhelyként számon tartott szobor méreteit tekintve igencsak figyelemreméltó. A honfoglalás ezredik évfordulója alkalmából állították, és azóta Tatabánya jelképévé vált. A turultól tanösvény is vezet a Szelim-barlangig.

 

A Kő-hegyen álló turulmadár nemcsak méretei miatt egyedülálló. A millennium tiszteletére anno még hét emlékművet állítottak fel a történelmi Magyarország területén - Dévényen, Nyitrán, Munkácson, Brassóban, Pannonhalmán, Zimonyban és Pusztaszeren -, melyek közül a mai határon kívül esőket a huszas években lebontották, elpusztították. A nyitrain, a munkácsin és a zimonyin szintén volt turulszobor, de ma már egyedül csak a tatabányai látható. 

 

 

 

A magyar eredetmondák madara
A magyarság hajdani hadi jelvényét, a koronás fejű turult a legtöbbek szerint a kerecsensólyomról mintázták, bár nem dönthető el egyértelműen, hogy a madár sas vagy sólyom. Magyarországon nagyjából 200 turulszobor áll, de a tatabányai a legnagyobb. Budapesten például a Szabadság hídon vagy a budai várban láthatunk turulszobrot. A turul egyébként a mai napig megjelenik az eurázsiai sámánizmusban is; a madarak a világok közötti utazást jelképezik.

A kőtalapzaton álló bronzmadár kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter. A fején stilizált, aranyozott korona látható, a karmai között pedig kardot tart. Donáth Gyula alkotása, aki a Feszty Árpád kezdeményezésére megalakított Emlékmű Bizottságtól kapta a feladatot. 1896-ra egyébként anyagi okokból nem készült el a szobor, csak 1907-ben avatták fel. Ma az Észak-Komáromi Duna Múzeumban található az a festmény, amelyet Feszty Árpád készített róla - ennek másolata egyébként a tatabányai városháza nagytermében található.


Kisebb csoda, hogy még ma is áll a turul. A kommunisták 1919-ben alaposan megrongálták, helyrehozását Klebersberg Kunó kultuszminiszternek és Keviczky Hugó szobrászművésznek köszönhetjük. A Rákosi-korszakban el akarták bontani, de erre végül nem került sor. 1992-ben ismét rendbehozták, és ebben az évben újra fel is avatták.

 


A szobortól tisztaidőben nemcsak Tatabánya, de Oroszlány és Tata házai is kivehetők, néha pedig ellátni Pannonhalma dombjaiig és Komárom épületeiig. Néhány éve az önkormányzat egy másfél kilométeres tanösvényt alakított ki a turultól a Szelim-barlangig. Az útvonalon a Gerecse és a Vértes jellegzetes kőzeteivel, növény- és állatvilágával ismerkedhetnek meg a kirándulók.

 

 

Amit tudni érdemes a nemzeti és történelmi emlékhelyekről

Nemzeti emlékhelyek


A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Jelenleg egy kiemelt nemzeti emlékhely és tizenhat nemzeti emlékhely található az országban, amelyek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismerte el. Ezek egységes megjelöléséről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodott. A nemzeti emlékhelyek listáját és rövid ismertetőjüket itt olvashatod.

 

Történelmi emlékhelyek


A történelmi emlékhelyek az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Jelenleg negyvenkilenc történelmi emlékhely található az országban, amelyek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján kormányrendelet ismerte el. Ezek egységes megjelöléséről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodott. A történelmi emlékhelyek listáját és rövid ismertetőjüket itt olvashatod.

 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Pannonhalma ezeréves apátsága

Történelmi örökség 21. századi köntösben - Gyulai vár

A Börzsöny legizgalmasabb vára - Drégely

Cikkajánló