Európa-szerte nagymértékű a tűzveszély

A felmérések szerint Nyugat-Európa egyes részein, a Kárpát-medencében és Görögországban a legrosszabb a helyzet.

Szerző:
TM / idokep.hu
2022. augusztus 11.

A felmérések szerint Nyugat-Európa egyes részein, a Kárpát-medencében és Görögországban a legrosszabb a helyzet.

A fél kontinensen történelmi az aszály, ami közvetett módon az egész földrészre kihat. Mi is több alkalommal adtunk hírt a rendkívüli helyzet következményeiről: Magyarországon is rekord alacsony a folyók és a tavak vízszintje, több településen vízkorlátozást vezettek be, a mezőgazdasági károk jelentősek. A szárazság ugyanakkor az erdőtüzek melegágya is. Idehaza már számos erdőtűzzel kellet megküzdeniük a tűzoltóknak, akiknek idén sokkal több feladatot ad a súlyos vízhiány.

Az uniós adatok szerint Európában 10 tűzesetből több mint kilencet emberi tevékenység, például gyújtogatás, eldobható grillsütők, elektromos vezetékek vagy üvegszemét okoz – olvashatjuk az időkép oldalán.

Európa térképes helyzetjelentése
Az EFFIS (az Európai Erdőtüzek Információs Rendszere) és a Copernicus EMS térképén a kiválasztott napra vonatkozó előrejelzést is megnézhetjük, illetve a megfelelő paramétert bejelölve az aszály mértékéről és a leégett területekről is információt kaphatunk.

A felelőtlenül okozott tüzek megelőzhetők lennének! A leggyakoribb probléma a tűzgyújtási tilalom megszegéséből fakad. Szárazság idején a természetjáróknak még felelősségteljesebben kell viselkedniük. Egy szabadban töltött éjszaka során hiányozhat a tábortűz nyújtotta kényelem és hangulat, de a kialakult helyzetben erről sajnos le kell mondanunk, kerülnünk kell a nyílt láng használatát. Az eldobott üveg- és fémhulladék is veszélyt jelent! Azon túl, hogy szennyezik a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhatnak. Mindig vigyük magunkkal a szemetet, még akkor is, ha egy erdei pihenőhelyen találunk szemetest. Ezekből ugyanis előfordulhat, hogy a hulladékot kifújja a szél vagy kitúrják az állatok.

Mit csináljak, ha tüzet látok?
Ha tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleljük, haladéktalanul jelezzük a 112-es vagy a 105-ös telefonszámon. Ha mód van rá, értesítsük a helyi erdészetet és nemzeti parkot is. Csak akkor kezdjünk esetlegesen oltásba vagy kármentésbe, ha már értesítettük a tűzoltókat. Az erdőtüzek esetében különösen fontos a helyszín pontos beazonosítása!

A bejelentés során az alábbiakat fogják tőlünk kérdezni:

  • a jelző nevét,
  • a jelző elérhetőségét, visszahívható telefonszámát,
  • az esemény pontos címét
  • van-e életveszély, veszélyes anyag jelenléte az esemény során, valamint a tűzzel, a tűz körülményeivel kapcsolatos információkat

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatsz

Cikkajánló