Még több korlátozást hoz az extrém hőség

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, újabb vízkorlátozások és országos tűzgyújtási tilalom lép életbe. Kánikula-híradó.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MTI
2022. július 1.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, újabb vízkorlátozások és országos tűzgyújtási tilalom lép életbe. Kánikula-híradó.

Eredetileg csütörtök éjfélig tartott volna a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás, ám ezt az országos tisztifőorvos jövő hétfő éjfélig meghosszabbította. Hogy mire kell odafigyelned ebben a helyzetben az egészséged megőrzése szempontjából, azt itt írjuk le.

Csütörtökön megdőlt a melegrekord: eddig a június 30-án mért legmagasabb hőmérséklet 38,9 Celsius-fok volt, most pedig 39,5 fokot mértek Berettyóújfaluban. A kánikula ma, július 1-jén tetőzik az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint. 34-40 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet, és késő este is csak 21-30 fokra hűl le a levegő. Az UV-sugárzás szintén nagyon magas lesz.

Zivatarok alakulhatnak ki a délutáni órákban, főleg a Dunától keletre, és akár viharos széllökésekre, jégesőre és intenzív csapadékra is számíthatunk. A hétvégén jön a hidegfront, így a tendencia folytatódik, de a hőségre ugyanúgy számítanunk kell, átlagosan 30-35 fok lesz.

Július 2-től az egész országra kiterjesztik a tűzgyújtási tilalmat, ami szintén a kánikulának és az extrém szárazságnak köszönhető.

Ekkortól tehát tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban. A Nébih még azt is javasolja, hogy zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjunk a kerti sütögetésnél, mert a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelésnél az égő zsarátnokok több száz méterre is képesek elrepülni és meggyújtani az ott található növényzetet – írja az MTI.

A tavaink is szokatlanul felmelegedtek mostanra: a Balaton 25-28 Celsius-fokos, a Velencei-tó 28 fokos, a Tisza-tó 27 fokos jelenleg.

Ha strandolni készülsz, az Időkép vízhőmérséklet-térképét érdemes csekkolnod. Sajnos a hőség a víz párolgását is elősegíti, ami a vízszint csökkenését eredményezi, ez pedig egyre drasztikusabb többek között a Velencei-tó és a Tisza esetében is.

Tíz Pest megyei településen átmeneti vízhiányra figyelmeztet a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt.

Solymáron és Pomázon elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el. Nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható Üröm, Pilisborosjenő, Solymár, Pilisszentiván, Budakalász, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár és Csobánka településen. A társaság azt kéri a fogyasztóktól, hogy törekedjenek az ivóvíz ésszerű felhasználására, azaz mellőzzék a locsolást vagy a medencetöltést.

Pomázon tilos az autók tömlős mosása, a kertek tömlős locsolása 6 és 23 óra között, a járdák, utak mosása, az automata öntözőberendezések használata, és az úszómedencék töltése. Solymáron az autómosást és a medencefeltöltést korlátozzák. Pilisborosjenőn az önkormányzat nem locsolja a köztereket és az utakat, Pilisvörösváron pedig abban az esetben, ha folytatódna a kánikula, a horgásztó vizével fogják locsolni a közterületek növényeit. Ha átmeneti vízhiány lép elő valamelyik településen, haladéktalanul lajtos vízellátást küld a szolgáltató.

Cikkajánló