Napi négy centit apad a Tisza-tó

Már a Tisza-tavi Liliomos is szárazon áll. Erre a nyári időszakban még nem volt példa.

Szerző:
TM / Ember alkotta paradicsom
Fotó:
Ember alkotta paradicsom Facebook
2022. augusztus 9.

Már a Tisza-tavi Liliomos is szárazon áll. Erre a nyári időszakban még nem volt példa.

Ilyen mértékű apadásra valószínűleg még nem volt példa a Tisza-tó történetében. Nem csupán a rendkívüli szárazság, hanem a mezőgazdasági vízigények kiszolgálása is hozzájárul a vízcsökkenéshez, a csapadékutánpótlás pedig az előrejelzések szerint még várat magára. Ennek eredményeképpen a tó naponta 4 centit apad, a Liliomos (a Tiszavalki-medence észak-északkeleti csücske) pedig már szárazon áll - olvasható az Ember alkotta paradicsom című természetfilm hivatalos Facebook-oldalán.

A bejegyzésben arról is beszámolnak, hogy a többi medencében is érezhető a változás, mivel a folyamatosan apadó víz már több mint fél méterrel alacsonyabban áll az ilyenkor megszokottnál.

Az evezősök sem tudnak már bemenni mindenhová! A tájékozatlanabb motorcsónakosok visszafordulnak, a tájékozottabbak el sem indulnak.

Legmarkánsabban a sekély északi medencében csökkent le víz, ezzel együtt az emberi jelenlét, erre pedig az élővilág azonnal reagált: a vízimadarak most sokkal zavartalanabbul mozognak és élik az életüket a sekély vízterületeken. A Tisza-tó drasztikus átalakulásáról fotókat is közzétettek az Ember alkotta paradicsom közösségi oldalán .


Cikkajánló