Európa Yellowstone-ja lehet a Fogarasi-havasok

A román kormány szerdán határozott az ország legmagasabb hegységének, a Fogarasi-havasoknak a nemzeti parkká nyilvánításáról.

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
Greenpeace
ro.wikipedia.org
2016. szeptember 15.

A román kormány szerdán határozott az ország legmagasabb hegységének, a Fogarasi-havasoknak a nemzeti parkká nyilvánításáról.

A kormány szerint a Fogarasi-havasok Nemzeti Park a romániai biodiverzitás leggazdagabb tartaléka lesz 27 féle élőhellyel, amely - a területén élő védett növények és állatok aránya tekintetében - egyenesen „Európa Yellowstone-ja” lehet. Romániának 13 nemzeti parkja van, 317,5 ezer hektárnyi területen, ami az ország területének másfél százalékát teszi ki. Összehasonlításként Európában az ilyen környezetvédelmi területek a földrész 2,8 százalékát teszik ki.

 


Most egy tárcaközi bizottságot hoznak létre a környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodási minisztérium irányítása alatt, amely a 2016-2020-as időszakban összefogja az új nemzeti park létrehozásához szükséges elemző, tervező, és engedélyező munkát. A tevékenységbe önkéntességi alapon bevonják az érdekelt környezetvédelmi civil szervezeteket, a leendő park területén tevékenykedő állami és helyi hatóságokat.

 


A Déli-Kárpátok vonulatához tartozó Fogarasi-havasokban található Románia legmagasabb csúcsa, a 2544 méteres Moldoveanu. A hegységen keresztül Nicolae CeauČ™escu kommunista diktátor parancsára az 1970-es évek elején mindössze négy év alatt utat épített a katonaság.

 


A 2000 méteres magasságba felkapaszkodó Transzfogarasi út a magashegyi időjárási viszonyok miatt csak a nyári hónapokban, július elejétől október végéig használható, de a roppant látványos aszfaltozott útnak és az erdélyi oldalon épült drótkötélpályának köszönhetően turisták ezrei keresik fel. A korábban csak bakancsos, hátizsákos hegymászók által látogatott alpesi táj nyaranta zsúfolt panziók és vendéglők zsivajától hangos.

 

Erdőmentő tábor a Fogarasi-havasokban
Európa egyik utolsó és rendkívül értékes ősbükkösének megmentéséért indított akciót a Greenpeace a Fogarasi-havasokban. Az augusztus 5-28-ig tartó erdőmentő táborba 11 országból - köztük hazánkból is - érkeztek aktivisták, akik felmérték az Argyas folyó völgyében található ősfákat, elkészítették a terület fakataszterét. Ezzel segítve, hogy a fogarasi őserdők bekerüljenek a nemzeti katalógusba, és szigorú védelmet kapjanak az új román erdőtörvényben. Az aktivisták két hét alatt több mint 2500 fát térképeztek fel a Vidraru-tó közeli erdőkben. A felmért terület nagyrészt ősbükkös, de találunk benne fenyőféléket és hegyi szilt is. Az eddig talált legmagasabb fa egy fenyő volt, amely 42,2 méter magasra nőtt. A legnagyobb fa címet pedig egy közel 1 méter átmérővel rendelkező gigafenyő vitte el. Az erdőmentő táborról és az ősbükkös felméréséről itt olvashatsz bővebben.
 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Erdőmentés a Fogarasi-havasokban

Könyvajánló: Fogarasi-havasok

Idén is elkészült Európa jéghotelje

Cikkajánló