Európai díjra jelölték a gyulai kastélyt és a Sziklakórházat

A két magyar kiállítás bekerült Az Év Európai Múzeuma idei 40 jelöltje közé. A kiválasztásnál az interaktivitást, a modernséget és az ország kulturális turizmusában való jelenlétet figyelték leginkább.

Szerző:
turizmus.com
Fotó:
Incze László
sziklakorhaz.eu
2018. február 27.

A két magyar kiállítás bekerült Az Év Európai Múzeuma idei 40 jelöltje közé. A kiválasztásnál az interaktivitást, a modernséget és az ország kulturális turizmusában való jelenlétet figyelték leginkább.

A European Museum Forum nonprofit szervezet által alapított díjra pályázni lehetett; a verseny célja a fejlesztések, új megoldások megismertetése és a tapasztalatok cseréje. A gyulai Almásy-kastély kiállítását 2016-os márciusi megnyitása óta több mint 150 ezren nézték meg, mi is jártunk ott. A romos épületet lényegében az enyészettől mentették meg, és létrehozták a látogatóközpontot, amely a 18. században épült kastélyban a főúri családok mellett - egyedülálló módon - az őket kiszolgáló cselédség életét is bemutatja.

 

 

 

Magyarországról a Sziklakórház Atombunker Múzeum jutott még túl Az Év Európai Múzeuma 2018 díj első fordulóján. Az egykori légoltalmi szükségkórház, amelyet a civil lakosság sokáig nem ismerhetett, a titkosítás feloldása után, 2008-ban nyílhatott meg múzeumként. Itt található Magyarország legnagyobb viaszfigura-kiállítása, amely a kórház történetét, a hadiorvoslás fejlődését mutatja be, és megtekinthetők a polgári védelem eszközei és felszerelései is. A legújabb tárlat az atombomba pusztítását állítja a középpontba, anyagát a Hirosimai Béke Emlékmúzeum és a Nagaszaki Atombomba Múzeum állította össze.

 

 


A jelölt múzeumok május 9. és 12. között Varsóban egy szakmai konferencián mutatkoznak be - írta a turizmus.com. Arról, hogy melyik múzeum kapja meg a díjat, szakmai zsűri dönt.

 

A listát a többi jelöltről itt nézheted meg.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Inasszobától a grófi szalonig - A gyulai Almásy-kastély titkai

Füleki vár, a házakkal körbezárt történelem

Pincétől padlásig bejártuk a búcsúzó Néprajzi Múzeumot

A bakonyi dinoszauruszoknak nem kellett tartaniuk a T. rextől

Cikkajánló