Évkezdés mozgással - hétvégi programajánló

Az év elején is rengeteg olyan program lesz, amelyekért megéri kimozdulni: újévi túra a Budai-hegységben és a Vendvidéken, kikericsvárás és geotúra a Balaton-felvidéken.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
Lánczi Péter
Balogh László
Bakony-Balaton Geopark
2018. január 3.

Az év elején is rengeteg olyan program lesz, amelyekért megéri kimozdulni: újévi túra a Budai-hegységben és a Vendvidéken, kikericsvárás és geotúra a Balaton-felvidéken.

1. „BÚÉK 20” túra

 

 

Újévköszöntő rendezvény a Hűvösvölgyből induló körtúra, amely tele van szebbnél szebb budai kilátópontokkal. Útvonala érinti a Nyéki-hegyet, a Vadaskerti-hegyet, a Határ-nyerget, a Hármashatár-hegyet, a Fenyőgyöngyét, az Árpád-kilátót, az Apáthy-sziklát, az Ördög-árkot, a Tündér-hegy oldalát, a Szépjuhásznét, a Nagy-Hárs-hegyet és a Nagy-rétet is. A túra 20 kilométer hosszan és 882 méter szintemelkedéssel kanyarog a Budai-hegység ismert kirándulóhelyein.

 

Mikor?
2018. január 6.
Hol?
Budai-hegység, Hűvösvölgy, rajthelyszín: Remetevárosi Általános Iskola
Bővebb infó ide kattintva.

 

2. Évadnyitó túra a Vendvidéken

  

 

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 10 kilométeres gyalogtúráján a résztvevők a János-hegyet is érintve közelítik meg a hármashatárt, ahonnan a festői szépségű Hampó-völgyön át térnek vissza Felsőszölnök központjába. Gyülekező 9.30-tól a Keresztelő Szent János-templomnál.

 

Mikor?
2018. január 6. 9.30
Hol?
Felsőszölnök, Keresztelő Szent János-templom
Bővebb infó ide kattintva.

 

3. Hamarosan elkezdődik a magyar kikerics virágzása

 

 

 

A Villányi-hegység legmagasabb tömbje a Szársomlyó. A hegyen 75 védett növényfajt találtak, közülük 4 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban - ez utóbbiak közé tartozik a fokozottan védett magyar kikerics. Ide, a fokozottan védett Szársomlyó csúcsára indít a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság heti öt alkalommal szakvezetéses túrát. Táv: kb. 5 km, időtartama 3 óra. Január-február folyamán, a magyar kikerics virágzása idején, a szombati napokon induló túrák esetében előzetes regisztráció szükséges a nagy érdeklődés miatt.

 

Mikor?
2018. január 6., 13., 20., 29. 10.00 - 13.00
Hol?
Szársomlyó, Nagyharsányi Szoborpark
Bővebb infó ide kattintva.
 

4. A Budai-hegység közeli és távoli csúcsai

 

 

Az éjszakai extrém teljesítménytúrát egy rövidebb, egy hosszabb és egy még hosszabb távon rendezik meg, utóbbit csak azoknak ajánlják, akik gyakorlottan tájékozódnak, jól ismerik a térképet és a tájolót. A csúcsok, amelyeket 10+1 órás - a legrövidebb táv esetében 7+1 órás - szintidő alatt kell érinteni, adottak, az útvonalat viszont a résztvevők saját maguk tervezik meg. A rajt és a cél Nagykovácsiban van, indulás 17.00 és 19.30 között, a táv nagyjából 15-20/35-40/45-50 km, a szint kb. 500-800 m/1100-1300 m/1700-1900 m.

 

Mikor?
2018. január 6-7.
Hol?
Rajt, cél helyszíne: Nagykovácsi, Öregiskola nagyterem
Bővebb infó ide kattintva.

5. Vörös-kő geotúra a Balaton-felvidéken

 

 

Az évnyitó túra Alsóörs és környékének geológiai látványosságai közé vezet. A kirándulás elő szakasza a településen kalauzol végig, ahol a vörös homokkő különböző megmunkálási formáit nézhetjük meg, majd a falu határában lévő amfiteátrumot formázó felhagyott kőbányában a kőzet természetes előfordulását csodálhatjuk meg. A túra ezután felvezet a Somlyó-hegy kilátójába, ahonnan káprázatos szögből láthatjuk az egész Tihanyi-félszigetet és a Balatont. Táv: 5 km, időtartama kb. 4 óra.

 

Mikor?
2018. január 7. 10.00 - 14.00
Hol?
Alsóörs, találkozóhely: Tourinform Iroda, Strand sétány 1.
Bővebb infó ide kattintva.

 

Cikkajánló