Extrém nehéz a huculösvény

A hagyományos lovas versenyszámok mellett idén már a patkolókovácsok versenyét is láthatjuk Jósvafőn.

Szerző:
anp.hu
mape.hu
DBS
Fotó:
MAPE
ANP
2013. augusztus 15.

A hagyományos lovas versenyszámok mellett idén már a patkolókovácsok versenyét is láthatjuk Jósvafőn.

A már ötödik alkalommal megrendezett Jósvafői Hucul Lovasnapok különlegessége, hogy a hagyományosnak mondható versenyszámok, mint a huculösvény, díjugratás, fogathajtás, idén kiegészül a patkolókovácsok versenyével, amelyet neves bírói gárda pontoz 2013. augusztus 17-én és 18-án.

 

A huculösvény egy közel 15 évre visszatekintő versenyforma, ami egyben a Kárpátok pónijának is nevezett tenyész ló kipróbálásának alapja lett. A huculösvény főleg egy extrém nehézségű hegyi terepet modellez, hiszen a huculok hátas munkában már régóta így nyújtottak nagy segítséget. Az akadályok lehetnek építettek vagy a természetes hegyek és vizek adta különböző akadályok. Keskeny árok vagy víz feletti, magasra emelt pallókat, mozgó pallókat (billenő), meredek vízmosásokat, patakmedreket, természetes fix, engedelmességi és verhető ugrásokat, ügyességi, ijesztő (pl. szalagos kapu) elemeket minden ösvénynek tartalmaznia kell.

 

A huszonkét patkolókovács öt országból érkezik a hazaiak mellé. Főként a környező államok, azaz Ausztria, Szlovákia és Románia legjobb kovácsai neveztek, de szép számmal akadnak már lengyel versenyzők is a második alkalommal megrendezett Nemzetközi Patkolókovács Versenyen. A nevezési listán egy ifjú hölgy neve is szerepel. Kajos Viktória Mórról érkezik a szinte teljes egészében férfiakat felvonultató mezőnybe.

 

Ennek a szép, régi mesterségnek az értékeit a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete 2006 óta vigyázza és ezzel a nemzetközi versennyel is igyekszik emelni a minőségi patkolókovács munka rangját és persze a tradicionális patkolókovács szakma művelőit is összehozza ez a megmérettetés. A versenyen a kovácsok bemutatják a különböző nemzeti iskolák technológiai sajátosságait, ezzel elősegítve egymás szakmai fejlődését. A neves bírói gárda garantálja a magas szintű versenyfeladatokat és a korrekt, pártatlan értékelést.

 

Az érdeklődők ingyenesen léphetnek be a helyszínre a Fedeles Lovaspályára Jósvafőn, de a szervezők kérik, hogy a részvételi szándékukat jelezzék előre az alábbi elérhetőségeken:

 

BALOG ORSOLYA
marketing asszisztens
AGGTELEKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG
H-3758 Jósvafő
Tengerszem oldal 1.
Tel.: +36 48 506 000
Fax: +36 48 506 001
Mobil: +36 30 617 7387
www.anp.hu

 

Cikkajánló