Ez a Holdról készült, káprázatos kép lett május legszebb asztrofotója

Valami fura ezen a képen, gondolhatnánk elsőre. Hisz ez a Hold színes! A Holdat pedig általában szürkének, ezüstösnek látjuk, legfeljebb vörösesnek, amikor épp kel vagy lenyugszik. Akkor ez most csalás? Vagy tényleg ilyen színes a Hold? Cikkünkből kiderül.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina/TM
Magyar Asztrofotósok Egyesülete
Fotó:
Dobrovodský Tamás
2021. június 8.

Valami fura ezen a képen, gondolhatnánk elsőre. Hisz ez a Hold színes! A Holdat pedig általában szürkének, ezüstösnek látjuk, legfeljebb vörösesnek, amikor épp kel vagy lenyugszik. Akkor ez most csalás? Vagy tényleg ilyen színes a Hold? Cikkünkből kiderül.

Nem, most nem egy laposföld-teória következik, mert azoknak is igazuk van, akik azt állítják, a Hold márpedig szürke, de azoknak is, akik azt, hogy igenis színes. Viszont egyvalami egyáltalán nem kérdés, a Magyar Asztrofotósok Egyesülete 2021. májusára egy valóban káprázatos képet választott ki Hónap képének, amelyet Dobrovodský Tamás készített.

A szürke Hold

Felpillantva az égre egyáltalán nem tűnik színesnek, és már sok közelről készült fotót is láthatott az emberiség Földünk kísérőbolygójáról, amelyeken szintén teljesen szürkének látszik. És ez valóban így van, ezt a színt a Hold felszínét borító alapvető kőzetnek, a regolitnak köszönheti. Szabad szemmel színesnek legfeljebb csak akkor látjuk a Holdat, ha kelő, nyugvó, illetve fogyatkozó fázisában figyeljük meg totalitás közben, de ekkor is mindenhol egyformán vörösesnek tűnik, nem pedig olyannak, mint Dobrovodský Tamás fényképén. A vöröses szín pedig a Föld légkörének fényelnyelő hatása miatt alakul ki, tehát nem a Hold színeződik el.

A valódi színes Hold

Ahogy a szürke szín is egy ásványra jellemző, így a képen kialakult kékes és barnás színt is valahol itt kell keresni. Ugyanis vannak finom eltérések, amik az alapkőzet összetételét jelzik, de ezek szürkétől való eltérése nagyon kicsi. A jelenkori képrögzítési technika lehetővé teszi ezeknek a színeknek a felszínre hozását, de nem egyszerűen. Ha a holdat rendkívül érzékeny digitális szenzorral kapjuk lencsevégre, akkor precíz képfeldolgozással, a hiperszaturáció eszközével megjeleníthetőek égi kísérőnk valódi ásványi összetétele is. Mindehhez pedig egyetlen képkocka nem elég, mert egy képen a Hold szürke maradna. Viszont nagyon sok képkocka alkalmazásával a jel felerősödik a zajjal szemben, és lehetővé válik a színek felerősítése.

Mitől kék és barna?

A színek a kőzetek összetételének eltéréseit, ásványi anyagok hiányát, vagy jelenlétét jelentik, vagyis valósak, és nem a Photoshop által kerültek oda. Legmarkánsabb a kék és a barnák közötti eltérés. A kék azt jelenti, hogy a kőzet, jellemzően a „mare” bazalt, titán-dioxidban gazdag, a barna pedig azt, hogy abban szegény.

Elengedhetetlen feltételek

Nem elég csak a jó fényképezőgép. Sok-sok képkocka kell, jelen esetben 400 darab nyers kép készült, illetve egy tökéletes optika is elengedhetetlen, ugyanis, ha az optika kromatikus aberrációt (színi hibát) visz a képbe, akkor az a hiba fog felerősödni, nem a Hold színei. Emellett szükséges a precíz képfeldolgozás is.

Újragondoltam a Hold-kompozit képemet és újból feldolgoztam. A rengeteg képnek, a Nikon Z6 full-frame fantasztikus szenzorának és az apokromatikus távcsőnek köszönhetően hihetetlenül részletgazdag képet kaptam, amiből a színeket is részletesen ki tudtam hozni.

Cikkajánló