Ez lehet a parlagfű új ellenszere

Biológiai módszerrel történő parlagfű-mentesítést kísérletezett ki a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara, amely idáig látványos eredményeket hozott.

Szerző:
TM
MTI
2015. augusztus 24.

Biológiai módszerrel történő parlagfű-mentesítést kísérletezett ki a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara, amely idáig látványos eredményeket hozott.

Pölös Endre, a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának docense, a kutatás vezetője elmondta, hogy több évig tartó vizsgálat eredményeként sikerült előállítani a természetes hatóanyagot, amely saját biológiai fegyverét fordítja a parlagfű ellen. A biológiai módszerrel történő parlagfű-mentesítés kiemelt kutatása az intézménynek.

 


A szakember kiemelte, hogy a természetes hatóanyag kevésbé mérgező, megvan a természetes lebomlási láncolata, és nem dúsul fel az élővizekben és a talajban.


Az ún. bioherbicides kezelést egyszer, esetleg kétszer kell elvégezni a parlagfű virágzás előtti állapotában - hangsúlyozta a főiskola docense, hozzátéve hogy ez lényegesen olcsóbbá válhat a későbbiekben, mint a mechanikai gyomirtás, amelyet négyszer-ötször is meg kell ismételni.


Miért jobb a bioherbicid?


Herbicidnek nevezik a gyomirtó szereket, amelyeket szintetikus úton állít elő a vegyipar, azonban humán egészségügyi problémákat okozhatnak. Lassan bomlanak le, felszaporodnak az élővizekben és a talajban. Ezzel szemben a bioherbicid biológiai ágenst tartalmaz, amely jelen esetben növényi hatóanyag. A Kiskunsági Nemzeti Park kísérleti területén a módszer látványos eredményt hozott, mert a kezelt parcellán a parlagfű eltűnt, és visszaállt a természetes vegetáció.


A bioherbicid összetétele szabadalom alatt van, ipari mennyiségben történő előállítása a későbbiekben valósulhat meg.


Kecskemét városa évente 10 és 20 millió forint között költ parlagfű-mentesítésre, a Kecskeméti Főiskola kutatásaira mintegy ötmillió forint támogatást nyújtott a település önkormányzata.

Kapcsolódó cikkek:
A zöldhulladék is hulladék

Cikkajánló