EZ TÖRTÉNT...ÉVE - NOVEMBER

História-rovatunk múltba tekintő, évfordulókat kutató sorozatának novemberi része...

 

2012. november 15.

História-rovatunk múltba tekintő, évfordulókat kutató sorozatának novemberi része...

 

A múlt jelesebb eseményeit számba veszi: Kunos Gábor

 

 

...25 éve


Az 1957. november 30-án, a Zsíros-hegyi menedékházban létre jött Magyar Természetbarát Szövetség Hegymászó Bizottsága 1987. november 21-én, 30 évvel később az MTSz Hegymászó Bizottságának alakuló közgyűléssé változott Országos Hegymászó Találkozóján a HB tagszervezeteinek küldöttei kimondták az önálló jogi személyiségű Magyar Hegymászó
Klub megalakulását, és Bucsek Henriket addigi érdemeinek elismeréseként első tiszteletbeli tagjának választotta.

 

A megalakítást ösztönözte az MTSz vezetésének azon javaslata, hogy a szövetség szakágai önálló szervezetekké alakulva, pályázatok útján találják meg a számításaikat. Az új szervezet országos egyesületként működött, és a továbbiakban ez látta el az MTSz számára fontos „Egy szövetség hat szakág” szlogenje szerinti, ám sosem deklarált hegymászó feladatokat.

 


1987. november 29-én a Marx Károly Közgazdaságtudományi  

Egyetem az ország minden részéből meghívott természetjáró vezetőkkel zsúfolásig megtelt aulájában alakult újjá a Magyar Természetbarát Szövetség - ezen a néven az 1948-as és 1957-es politikai döntések után már harmadik alkalommal - de most önálló jogi személyiségű szervezetként.
 

Az év tavaszán a Sporthivatal - az MTSz elnökségének és apparátusának egy eredményesebb, szakmaibb tevékenysége iránt való igényére - Szabó Imrét nevezte ki főtitkárnak, aki a felettes szerv egyetértésével a társadalmi igényeket megerősítve készítette elő az újjáalakuló közgyűlést. Az új szervezet a sportági szakszövetségeket megelőzve elsőként hozta meg a változást.

 

„Az előterjesztett dokumentumokat elsöprő többséggel elfogadták. A felkínált három elnevezés: Magyar Turista Szövetség, Magyar Természetjárók Országos Szövetsége és a

Magyar Természetbarát Szövetség közül titkos szavazással az

utóbbit választották.” 

(Forrás: Magyar Természetbarát Szövetség 1987-2007)

 

 

...80 éve


Az idén 100 éve, 1912 tavaszán alakult Gyopár Turista Egyesület - mely a Magyar Turista Szövetség egyik alapító szervezete volt - XX. jubiláris évének utolsó megnyilvánulásaként 1932. november 13-án avatta fel a Peskőalji Gyopárházat.

 

A sziklaletörések közelében álló volt iparvasúti állomásépületből átalakított négy ágyas menedék Tarján községtől vagy Felsőgalla, Bánhida és Tatabánya vasútállomásoktól volt megközelíthető.
 

Sajnálatos hiba miatt, a novemberi lapszámunkban ezen esemény helyett a korábbi, októberi jelent meg, elnézést kérünk!

 

Cikkajánló