Ezen a hétvégén is sok helyen lezárják a populáris kirándulóhelyeket

Több népszerű turistacélpont marad lezárás alatt. A Normafánál továbbra sem lehet parkolni, a Balaton körüli korlátozások nagy része is marad, a Bakony számos helyszíne nem látogatható.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. április 17.

Több népszerű turistacélpont marad lezárás alatt. A Normafánál továbbra sem lehet parkolni, a Balaton körüli korlátozások nagy része is marad, a Bakony számos helyszíne nem látogatható.

A Normafa parkolói, ahogy a húsvéti hosszúhétvégén, most is lezárva maradnak, amivel jelentősen csökken az odalátogatók számra. A rendészet és a rendőrség ellenőrzi is a rendelkezés betartását. Nem csak a parkolók, a kilátók és a vendéglátóipari egységek is zárva maradnak, illetve a Libegő sem üzemel. A Hegyvidéki Önkormányzat egyébként az elsők között volt, akik azt javasolták, fontolják meg az emberek, hogy elkerülve a tömeget inkább otthon maradnak a koronavírus-járvány ideje alatt. Szintén régóta kérik a Dunakanyar települései, hogy mostanában inkább ne látogassanak oda a turisták – Zebegény, Visegrád, Nagymaros március végén adták ki a közleményeiket.

A II. kerületben is számos - a húsvéti időszakhoz hasonló - korlátozást vezetnek be a hétvégére: a kerület egyes zöldterületeihez, közparkjaihoz, erdőterületeihez kapcsolódó parkolókat lezárják, valamint az érintett területek környezetében - a lezárással érintett területen - a gépjárművel történő várakozást megtiltják.

A III. kerületi polgármester úgy döntött, a hétvégén lezárják az Óbudai-szigetet, a Római-partot és a Kossuth Lajos üdülőpartot is. A helyszíneket április 18-án és 19-én (szombaton és vasárnap) 9-20 óra között nem lehet majd látogatni, gyalogosan sem. Húsvéthoz hasonlóan, most hétvégére is lezárják a Margit-szigetet 9-20 óra között. Inkább maradjon otthon, aki Nagykovácsi felé vette volna az irányt hétvégén, ugyanis a település továbbra is zárva lesz a kirándulók előtt, de lezárások lesznek Solymáron és a közelében lévő népszerű kirándulóhelyeken, valamint Pilisszentkereszten és Dobogókőn is.

A Balaton környékén számos helyen fenntartják a húsvét előtt bevezetett korlátozásokat, például Balatonfenyvesen és Balatonfüreden. Zárva tartják a 71-es főút alatti összes nagy parkolót, nem lehet megállni a Huray utcai és a Borsos Miklós utcai parkolóban, a két nagy strand parkolójában és a Zákonyi úti mélygarázsban. Zárva tartják a város két nagy strandját is, az Esterházy és a Kisfaludy strandot. Alsóörsön szintén zárva tartják majd hétvégente a strandot és a parkolókat, és a hét összes napján le lesz zárva a Somlyó-hegyi és a Csere-hegyi kilátó.

Balatonalmádiban nem látogatható a Szent Erzsébet liget, az Óvári kilátó és környezete, le vannak zárva a strandok parkolói, a játszóterek és a kültéri fitneszparkok. Tihanyban le van zárva a Sajkodi strand, ahogy a település parkolói is.
Debrecenben továbbra sem látogatható a Nagyerdő parkerdei része és az Ötholdas Pagony játszótér. A polgármester múlt pénteken záratta le a látogatók elől a Békás-tavat is magába foglaló és kerítéssel körbevett nagyerdei parkerdőt és a játszóteret, a Nagyerdei Stadion környékére pedig fokozott közterület-felügyeleti jelenlétet rendelt el. A húsvétra meghirdetett korlátozást a polgármester nem oldotta fel, mert azt szeretné, hogy a tavaszias időjárás miatt az emberek ne keressék fel tömegesen a Nagyerdőt.

A Bakonyban található Gaja-völgyi Tájcentrumban is érvényben van a járvány miatti zárás. A VADEX Mezőföldi Zrt. korábban szintén lezárta a Soponyai Ökocentrumot - beleértve az Erdészeti-Vadászati Múzeumot is -, a Fácános Hotelt, a Gilice Erdei Iskolát, a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkot, a Bence-hegyi kilátót, valamint a fehérvárcsurgói Bársony-házat. Ez a jövőben is így marad.

Óbánya polgármestere továbbra is azt kéri a környéken túrákat tervezőktől, hogy a faluközösség érdekében maradjanak otthon, erre táblán figyelmeztetik az embereket a településen. Abaligeten a nem a településen élőket kitiltották a helyi tavak környékéről; bár a tilalmat feloldották, a csónakázótónál jelenleg táblán kérik otthonmaradásra az embereket. Pécsváradon már korábban lezárták a nem helyi lakosok elől a kedvelt üdülő- és kirándulóhelynek számító Dombay-tó közvetlen körzetét.

Csongrádon, a Körös-toroki üdülőterületen szintén fenntartják a korlátozást, a parkolókat lezárták. A Tisza-tó fővárosának tartott Tiszafüreden viszont feloldották a járványhelyzet miatt húsvétra elrendelt szigorúbb korlátozásokat.

Forrás: MTI, hegyvidek.hu, obuda.hu

MI IS AZT KÉRJÜK: MARADJATOK OTTHON!

Bár mi „békeidőben” aktív kikapcsolódásra igyekszünk buzdítani mindenkit, a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetben nekünk is az a felelősségünk, hogy felhívjuk a figyelmet a járványügyi intézkedések betartásának fontosságára. A természet megvár. Éppen ezért most mi is azt szeretnénk kérni, hogy saját és embertársai érdekében mindenki maradjon otthon, és a tartalmainkat a kanapén olvasgatva, egyelőre csak virtuálisan folytassa az ország felfedezését.

Cikkajánló