Rengeteg település kéri: maradjanak otthon a természetjárók

Egyre több önkormányzat táblákkal, lezárt parkolókkal, és fokozott rendőri jelenléttel próbálja megakadályozni a húsvéti áradatot.

Szerző:
Turista Magazin
MTI
2020. április 9.

Egyre több önkormányzat táblákkal, lezárt parkolókkal, és fokozott rendőri jelenléttel próbálja megakadályozni a húsvéti áradatot.

„Ha ön turista, és ezt olvassa, az BAJ. Veszélyezteti az itt élők életét” – olvasható a felirat Zebegény helységnévtábláján már március vége óta, és azóta számos település rakott ki hasonlót, vagy kénytelen volt még drasztikusabb eszközökhöz folyamodni. A Visegrád önkormányzata - a Pilisi Parkerdővel együttműködve - megtiltotta a városi nagyparkolóban a parkolást, lezárták a visegrádi Mogyoró-hegyen található parkolóhelyeket és a Fellegvár parkolóját is, valamint most hétvégére lezárják a turistaforgalom elől a Fellegvárba vezető Panoráma utat.

Lezárt parkolók és kilátók országszerte

A húsvét közeledtével és a kellemes tavaszi idő beköszöntével egyre több település vezetett be hasonló intézkedéseket, Balatonfüreden csütörtök déltől vezettek be korlátozásokat. Bóka István polgármester tájékoztatása szerint lezárták a város 71-es főút alatti összes nagy parkolóját, nem lehet megállni a két nagy strand parkolójában és a hosszú hétvégén a város közterületeire fokozott rendőri jelenlétet kért az önkormányzat és minden közterület-felügyelő is szolgálatban lesz. Az intézkedések a tervek szerint kedd reggel 8 óráig lesznek érvényben. Balatonalmádiban péntektől lezárják a Szent Erzsébet ligetet, az Óvári kilátót és környezetét, a strandok parkolóit, a játszótereket és a kültéri fitneszparkokat.

Keszthelyen kordonokkal lezárják a Balaton-partot és a rendőrség ellenőrzi, hogy megszegi-e valaki a lezárást.

Gárdony polgármestere, Tóth István a város közösségi oldalán látható videointerjúban jelezte: a helyi rendőrkapitányságtól és polgárőrségektől azt kérte, hogy húsvét hétvégéjén fokozottan legyenek jelen a közterületeken, s a vendégeket, nyaralótulajdonosokat vegyék rá a kijárási korlátozás előírásainak betartására. A múlt hétvégén ugyanis nagyon sokan érkeztek, a tóparton és a közparkokban is sokan voltak, a vendéglátóegységek előtt sorban álltak az emberek.

A Pest megyei Zebegény honlapján az olvasható: "Maradj otthon húsvétkor! Ezt kéri a Dunakanyar!". A felhívást közösen jegyzi Dobogókő, Dunabogdány, Dömös, Esztergom, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Surány, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Zebegény, Vác és Visegrád.

Az Országos Kéktúra által is érintett Felsőpetényben is úgy döntöttek, hogy április 9-től út-, és utcalezárásokkal próbálják elejét venni a parkolásnak és átmenő forgalomnak.

A Tisza-tó fővárosának tekintett Tiszafüreden újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be, mert nőtt a látogatók száma. A Morotva Kerékpáros Pihenőparkot csoportosan keresik fel a vendégek, ami súlyos egészségügyi kockázattal jár - közölte Ujvári Imre polgármester csütörtökön a távirati irodával, hozzátéve: a kijárási korlátozás lehetővé teszi a rekreációs célú gyalogosközlekedést, de nem engedi meg az autós turizmust. A szabadstrandnál lévő parkolózónát ideiglenesen lezárják, oda csak a Tiszafüreden tartózkodási hellyel vagy lakcímmel rendelkezők hajthatnak be gépkocsival nagypéntektől a húsvéti ünnepek végéig. A szállásadóktól azt kérte, ne fogadjanak vendégeket idén húsvétkor, a helyiek védelme érdekében. A lezárást és korlátozást a helyi rendvédelmi szerv, a polgárőrség és a városi rendészet fokozottan ellenőrzi.

Szarvas polgármestere, Babák Mihály elrendelte több, a Holt-Körös partján található közlejáró, valamint a Liget Hotellel szembeni vízparti lejáró lezárását. Az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy horgászturisták se érkezzenek a hosszú hétvégére a városba. Korábban közös felhívást adott ki a békésszentandrási és a szarvasi polgármester, hogy a közelgő ünnep idejére a települések szállásadói függesszék fel tevékenységüket, a veszélyhelyzet idején ne fogadjanak vendégeket.

Kecskeméten átmenetileg lezárják a Benkó Zoltán Szabadidőközpontot, az arborétumot és a Szent Hubertus Parkerdőt, közismert nevén a Nyíri erdőt - erről a helyi operatív törzs döntött. A szervezet tagjai azt kezdeményezték, hogy a közkedvelt kirándulóhelyek április 10-étől ne legyenek látogathatók.

A Baranya megyei Pécsvárad polgármestere, Zádori János a település honlapján tette közzé, hogy a pécsiek körében is kedvelt üdülő- és kirándulóhelynek számító Dombay-tó közvetlen körzetét a "koronavírus okozta helyzet miatt, a nem pécsváradi lakosok számára" lezárja. Közölte: mindenki számára tiltott a környéken való séta, szabadidős tevékenység, aki nem rendelkezik pécsváradi lakcímkártyával, vagy nem telektulajdonos. A hatóság naponta több alkalommal ellenőrzi az utasítás betartását.

Kérünk mindenkit, a húsvéti hosszú hétvégén ne látogasson Nagykovácsiba! - olvasható a település Facebook oldalán, ahol azt is megtudhatjuk, hogy a más településről autóval érkezőket a rendőrség Nagykovácsi határában visszafordítja. A helyi buszmegállókban a polgárőrök teszik ugyanezt azokkal a kirándulni indulókkal, akik tömegközlekedéssel érkeznek.

Az elmúlt napokban Tihany polgármestere, majd Hollókő, Szentendre, Tokaj és Velence vezetői is kérték a húsvéti ünnepekhez közeledve, hogy az emberek a koronavírus-járvány miatt ne látogassanak el a népszerű kirándulóhelyekre. Szentendrén az ünnepekre elrendelték a belváros részleges lezárását. Ugyancsak bezárta kapuit a Mátrában található Galyatető Turistacentrum, és kedd reggelig lezárták a közelében álló Galya-kilátót is. Ugyancsak lezárják a természetjárók között népszerű Csergezán Pál-kilátót és környékét is határozatlan ideig - derül ki Páty közösségi oldalán közzétett felhívásból.

Mi is azt kérjük: maradjatok otthon!

Bár mi „békeidőben” aktív kikapcsolódásra igyekszünk buzdítani mindenkit, a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetben nekünk is az a felelősségünk, hogy felhívjuk a figyelmet a járványügyi intézkedések betartásának fontosságára. A természet megvár. Éppen ezért most mi is azt szeretnénk kérni, hogy saját és embertársai érdekében mindenki maradjon otthon, és a tartalmainkat a kanapén olvasgatva, egyelőre csak virtuálisan folytassa az ország felfedezését.



Cikkajánló