Most inkább hagyd ki a Dunakanyart

Zebegény, Visegrád és Nagymaros is arra kéri az embereket, hogy most ne kiránduljanak arrafelé. Sok parkolót le is zártak.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila (kiemelt kép)
2020. március 28.

Zebegény, Visegrád és Nagymaros is arra kéri az embereket, hogy most ne kiránduljanak arrafelé. Sok parkolót le is zártak.

„Ha ön turista, és ezt olvassa, az BAJ. Veszélyezteti az itt élők életét” – olvasható a felirat Zebegény helységnévtábláján. A Dunakanyar településeit és a népszerű kirándulóhelyeket ugyanis rendszerint elözönlik a turisták.

„A turisztikai célpontok zárva vannak, ne terheljék városunkat fölösleges gépjármű- és motorkerékpár forgalommal” – írta Visegrád önkormányzata. A Pilisi Parkerdővel együttműködésben megtiltották a CBA mögötti és a városi nagyparkolóban a parkolást, behajtani tilos táblákat helyeztek ki, az ellenőrzést a rendőrség és a polgárőrség végzi. Az erdészet lezárja a visegrádi Mogyoró-hegyen található parkolóhelyeket és a Fellegvár parkolóját is, az Apátkúti-völgybe és a Kaán Károly-forráshoz autóval bejutni csak behajtási engedéllyel lehetséges.

Zebegény – ahol alkalmanként 1500 kiránduló is megfordul – szintén arra kéri a turistákat, hogy maradjanak otthon – írja a dunakanyarinapok.hu. A turisták ráadásul zömével a település öt utcáján sétálnak, míg a településen élők ki sem mozdulnak.

Nagymaros polgármestere felhívásában így fogalmaz: „Most nem az a kérdés, hogy mikor menjünk ki szombaton és milyen finomságokat találunk majd a termelői piacon, és hogy a kellemes tavaszi időben melyik cukrászdába menjünk el vasárnap délután, hanem az, hogy meg tudjuk-e védeni az itt élőket, a családunkat, szüleinket, nagyszüleinket a terjedő járványtól. Most kivételesen talán megbocsátják nekünk, amikor azt kérjük önöktől, hogy amíg a járvány és a veszélyhelyzet tart, addig hétvégéiken ne jöjjenek a Dunakanyarba sem autóval, sem kerékpárral, sem vonattal.”

Az országos tisztifőorvos szerint a szabadban űzött sportnak, kirándulásnak semmi akadálya, amennyiben az illetőnek nincsenek tünetei, illetve nem csoportosan indul neki, és a nemrég életbe lépett kijárási korlátozásba is belefér a séta a szabadban. Ugyanakkor az ajánlott 2 méteres „szociális távolság” tömegben nehezen betartható, és ahogy már említettük, a Dunakanyart rengetegen keresik fel.

Forrás: dunakanyarinapok.hu

Cikkajánló